BLOG BOLETS_ACGN

Podríem dir que la tardor és una d’aquelles èpoques de l’any que passa sense pena ni glòria en la vida de la gent. Ens acomiadem amb tristesa de l’estiu i esperen ansiosos tots els atractius que ens ofereix l’hivern. És una estació d’impàs entre la calor i el fred, on els dies s’escurcen i la llum solar escasseja, arriben les primeres pluges i no tens més remei que dir adéu a aquella tovallola que t’espera amb enyorança fins a l’estiu que ve.

Però  siguem positius. La tardor també pot oferir grans estímuls com les cremes i els sopars calents al sofà, el ric ventall de colors que tenyeix els boscos i les casetes de les castanyeres. Per nosaltres, gastrònoms amb ganes d’aventura, un dels seus millors atractius és sens dubte l’agradable sensació d’anar a buscar bolets.

El Centre Tecnològic Forestal pronostica que la campanya de bolets s’allargarà fins desembre, ja que les temperatures suaus es mantindran durant tota la tardor. Així doncs, tindrem una temporada normal, ni extraordinària com la del 2014 ni nefasta com la de l’any 2007.

Rovellons

Aquí teniu tres grans consells per tots aquells que tingueu la temptació de sortir a caçar bolets:

  • Recordeu que els bolets mai s’arrenquen. Es talla el tall perquè en un futur torni a créixer. D’aquesta manera protegim la propera collita de bolets i no malmetem el medi ambient.
  • Ser conscient que cal conèixer molt bé què estem agafant per no tenir sorpreses desagradables. Un bolet no comestible pot causar la mort per enverinament així que cal anar amb compte. Per això, en cas de dubte, no colliu mai un bolet que no coneixeu.
  • El bon boletaire va sempre ben equipat amb un calçat còmode, una jaqueta pel fred i una navalla.

El bolet és l’ingredient característic de la tardor, tot i que algunes espècies com el xampinyó, es conreen durant tot l’any. Abans de cuinar-los convé rentar-los bé per treure la terra i els trossos de vegetació però sense excedir-se, ja que deixar-los massa en contacte amb l’aigua s’amara ràpid. Tampoc és aconsellable mesclar-los tots junts. Els secs, com el rovelló o la trompeta de la mort, són aptes pel foc directe mentre que els gelatinosos, com la llenega o la múrgola, són més idonis pels guisats.

Els bolets són versàtils i baixos en calories. Aquests són alguns dels nostres preferits:

El cep: Potser un dels de més categoria, juntament amb el rovelló. És fàcil de cuinar, ja que ben laminat i amb un punt de sal, el passes per la planxa i ja tens un bon plat.

El camagroc: Un dels més versàtils i que amb un cop de foc queda boníssim. Si el saltem o el posem en una truita queda molt bo.

El fredolic: És un dels més sensibles al temps i costa trobar-ne si no fa fred. Aquí us deixem una recepta de Crema de fredolics amb ou de guatlla de la xef Ada Parellada.

INGREDIENTS

Crema-fredolics-ou-guatlla

Foto XAVIER BERTRAL. Diari ARA

800 g de fredolics, 4 escalunyes, 1 nap, 1 dl d’oli d’oliva, 1 l de brou de verdures, 1 cullerada de porradell picat, 4 ous de guatlla, pebre i sal.

PREPARACIÓ

Piquem i coem lentament les escalunyes en una cassola, amb un raig d’oli, procurant que quedin blanques, vigilant sempre que no es torrin. Hi afegim el nap pelat i tallat a daus i els bolets trossejats, reservant-ne uns quants per a l’hora de servir el plat. Ho cobrim amb el brou de verdures i ho salpebrem. Ho deixem coure a foc suau 30 minuts.

Ho triturem tot plegat i ho passem pel colador xinès. Fem els ous de guatlla a la paella. Servim la sopa de fredolics calenta, amb els ous de guatlla i uns quants fredolics saltats, a la paella, a foc mitjà, amb una mica de sal i pebre.

Bon profit