El pa
Com ens agrada l’olor de pa acabat de fer! Aquella que ens recorda al pa d’abans, quan els forners es llevaven ben d’hora amb els primers rajos de sol per començar a treballar la massa mare i posar-la al forn per coure-la. Aquell pa tendre, humit i cruixent, amb un sabor molt nostre.

paTan nostre que no és estrany veure panificadores a les llars catalanes. Fer pa a casa està de moda i molts llibres expliquen com fer-ho. Us en recomanem dos: un d’ells és el llibre “Bake is simple” on el pastisser Oriol Balaguer recull receptes fàcils de rebosteria. L’altre llibre és “Pa i salut” de Xavier Barriga i María Jesús Callejo.

Actualment, el pa és un aliment bàsic que trobem en la dieta tradicional de molts països d’arreu del món. Si mirem més enrere, ja estava present a la dieta de la humanitat des de la prehistòria.
Si ens fixem en el seu valor nutricional, el trobem dalt de tot de la piràmide alimentaria, donat que és una font rica en hidrats de carboni. Per tant, la conclusió és que menjar una mica de pa al dia pot ser saludable sempre que s’hagi fet amb ingredients de qualitat i d’una manera artesanal, sense farines industrials ni additius.

Però anem a pams. Els seus ingredients són: farina de blat (si pot ser ecològica millor), llevat, sal i aigua. Fins aquí sembla fàcil però hi ha truc. El secret per obtenir un bon pa recau en la qualitat dels ingredients i en el bon ofici del forner. Primer parlem del llevat. Per tal que fermenti la massa cal que sigui de qualitat per obtenir un pa esponjós. L’altre ingredient clau és la farina de blat. També és pot obtenir d’altres cereals com el sègol, l’ordi, el blat de moro o l’arròs.
pa de pagès
Aquesta és la nostra recepta i els nostres secrets per l’elaboració del pa.

Preneu nota:
Ingredients:
1 kg de farina de blat per fer pa
1 l d’aigua
1 cullereta de llevat premsat (6 g)
1 cullerada sopera de sal (25 g)

  1. Per fer un pa és indispensable tenir una màquina per amassar. Si no, a part de deixar-te els braços en l’intent, la massa no tindrà la textura adequada i no quedarà homogènia.
  2. Deixem amassar la farina amb ½ litre d’aigua, el llevat i la sal durant 10 minuts.
  3. Quan mirem que la massa es vagi desenganxant del bol, anirem afegint un altre mig litre d’aigua a poc a poc, sense perdre la textura elàstica de la massa. En total, la màquina per amassar ha de treballar entre 15 i 20 minuts.
  4. Com totes les masses, cal deixar-la reposar durant 12 hores. Es pot fer amb una carmanyola tapada o amb un drap que embolcalli tota la massa. S’ha de mantenir a la nevera a 4 oC aproximadament. Cal tenir en compte que la massa doblarà de volum!
  5. Un cop la massa ha reposat, toca lluir la nostra habilitat amb les mans. Posem una mica de farina a la taula i deixem reposar la massa 40 minuts fora la nevera.
  6. Dividim la massa en boles d’uns 350g i les posem en bols còncaus per deixar-ho fermentar entre 2 i 2,30 a uns 24 o
  7. Finalment preescalfem el forn a 250 oC i col·loquem les boles al forn per coure-les uns 30 minuts. Un bon truc és afegir una mica d’aigua per donar vapor.

I com a resultat tenim un pa de pagès esponjós per fora i cruixent per dins!