Història

L´Acadèmia Catalana de Gastronomia és una associació sense ànim de lucre nascuda l’any 1989 i fundada pel periodista, gastrònom i historiador Néstor Luján al costat d’un grup de gastrònoms, seguint el model d’altres Acadèmies Europees de Gastronomia fundades al llarg del segle XX, com la francesa, la italiana, la lombarda, la internacional, l’espanyola o la basca, amb les quals té relacions institucionals.

Els seus fundadors, persones que representen la classe econòmica, social i cultural catalana, decideixen assumir la tasca de salvaguardar el patrimoni cultural de la nostra cuina. A aquests efectes funden l’Acadèmia, com un fòrum de recepció, divulgació i debat dels coneixements gastronòmics, que és posada al servei de tots els ciutadans. L’Acadèmia, en constant evolució, atenta als esdeveniments de l’entorn de la gastronomia i sempre dintre del respecte a la tradició, organitza i participa en actes públics i culturals, conferències i col•loquis, premis, promoció i edició de publicacions i articles, i promou la recerca per tal de difondre i donar suport a la gastronomia catalana i a les polítiques amb ella relacionades. Com a mostra del seu esforç per dinamitzar i recolzar la gastronomia catalana, l’Acadèmia ha reconegut al llarg de les successives edicions dels seus premis anuals als grans cuiners de Cataluya com els germans Roca, Ferran Adrià, Santi Santamaría, Carme Ruscalleda o Nandu Jubany, entre uns altres; avui dia la seva influència és notòria, i estan considerats al més alt nivell de la gastronomia mundial, a més de tractar-se dels millors ambaixadors de la nostra cuina.

Primera Junta

La primera Junta Directiva, presidida per Néstor Luján, hi comptava amb Juan Vives Rodríguez de la Hinojosa, Gloria Noguer de Ferrer, Marc Prenafeta, Rafael Soriano, Armando Caraben, Leopoldo Rodés, Francesc Martí Jusmet, Josep María Dexeus, Francisco Noy, Miquel Agustí Torres i Lluis Bassat.

Entre els membres inicials de l´Acadèmia destaquen Alberto Oliart, Antonio Franco, Artur Suqué, Carme Casas, Carme Mateu de Suqué, Francesc Sanuy, Francesc Vilardell, Federico Mayor Zaragoza, Horacio Sáenz Guerrero, Jaime Salom, Joan Uriach, Joan Perucho, Jordi Rius, Josep Ferrer Sala, Josep Plá, Jose Felipe Bertrán de Caralt, Jorge Nuñez, Juan Antonio Samaranch, Juan Cirera de Luna, Manuel Vázquez Montalbán, Mariano de la Cruz i Xavier Domingo. L´any 1995 Nestor Luján va deixar la Presidencia en mans del seu Vicepresident Juan Vives.

Juan Vives i Mariano de la Cruz

L´any 1998 per motius de salut, cessa el President Juan Vives, que és nomenat President d’Honor, i desprès d’una convocatòria d’eleccions al mes d´octubre, és nomenat com a President el Doctor Mariano de la Cruz, membre fundador i actiu participant en el devenir de l’Acadèmia. Mariano de la Cruz, doctor en psiquiatria, gastrònom reputat i culte, va ser un president inquiet que va impulsar l’entrada de destacats membres de la societat catalana en l´Acadèmia. Fou en aquesta època en la que persones capdals pel decurs de l´Acadèmia van accedir a l´entitat. L´arquitecte Miquel Espinet, l´empresari Ferrer Salat, i el registrador de la propietat Manuel Garaizabal, entre altres. Malauradament, una sobtada malaltia es va endur el Dr. De la Cruz el 20 de gener de 1999.

1999, Lluís Bassat

lluis-bassatEl 16 de febrer de 1999, l’Acadèmia es reuneix i es planteja un gir, parlant-se d’eleccions de la nova junta. Josep Maria Sanclimens lidera, havent-ho acordat amb Mariano de la Cruz, una proposta homogènia i innovadora, presidida per Lluis Bassat, membre fundador, qui va guanyar les eleccions del 1999. Bassat nomena a Jacinto Ballester i Miquel Espinet com a vicepresidents, i el secretari seria el mateix Josep Maria Sanclimens, en subtitució de Rafael Soriano, fins llavors fidel secretari durant molts anys. En el seu curt mandat s’inicien les primeres actuacions del canvi que arribaria uns anys desprès i, en aquest moment, s´incorporan a la Junta Miguel Gay, Manuel Garaizabal i Sergi Ferrer Salat. El 16 de març de 1999 es celebren eleccions a la nova Junta al Restaurant Via Veneto. Aixì mateix es presenten tres nous candidats a Acadèmics: Joan Tàpia, Director de La Vanguardia, Sara Castellví i Ricard Aixelà. Durant l´any 1999 i 2000, l´Acadèmia manté amb regularitat les seves trobades gastronòmiques i reunions mensuals. El President Bassat dimiteix en octubre de 2000, per dedicar-se integrament a preparar la candidatura a la Presidència del F.C. Barcelona.

2000, Miquel Espinet

EspinetMiquelEs convoquen de nou eleccions i la candidatura encapçalada per Miquel Espinet, al decembre de 2000, guanya per aclamació. La primera Junta de Miquel Espinet estava composta per: María Vives Rodríguez de Hinojosa, com Secretaria General, Josep Maria Sanclimens com Vicepresident, Miquel Gay, Manuel Garaizabal, Jordi Peyri, Rafael Soriano, Sergi Ferrer-Salat, Joan Ribas, Joan Tàpia, i Sr. Pont.

Com a primera comesa, aquesta nova Junta participa a l’acte de presentació de la “Guia Campsa de Espanya a Catalunya” el dia 20 de desembre de 2000. Al gener 2001, es celebra la seva primera reunió i, a partir d´aquest moment i impulsada pels acadèmics més joves, l´Acadèmia inicia un període ben diferent. S´integran més membres, s’àmplia el nombre de llocs on l’Acadèmia es reuneix per celebrar les seves trobades o àpats, a part del restaurant Via Veneto, i es planifica la concessió dels Premis Anuals de Gastronomia en 2001, sent inaugurats l´any 2002. Els anys 2003 i 2004 es sucedeixen les trobades gastronòmiques, als quals un Brigadier elabora sota la forma d’un treball un document d’estudi, que servirà per a donar suport i sentit al àpat i menú triats entre el cuiner i ell mateix.

Aquest període d’activa Presidència i Junta Directiva iniciats per Miquel Espinet continua el seu ritme durant els següents anys, fins al novembre de 2010, quan hi ha eleccions a una nova Junta i es tria per aclamació a l’actual President, Joan Ras.

Els deu anys de Presidència de Miquel Espinet estan marcats, entre unes altres, per les següents activitats: Actuació de l´Acadèmia com a jurat dels Premis Sent Soví de literatura gastronòmica; colaboració amb la Guia Michelin, en referència a l´informació i qualificació de restaurants de Catalunya; obtenció de la denominació de “Nacional” per als Premis de l’Acadèmia des de l’any 2009, sota acord amb la Generalitat de Catalunya; participació en l´edició del llibre “Les Masies i La Cuina Popular Catalana” (Lunwerg); participació en diverses reunions de l’Acadèmia Internacional de Gastronomia a Barcelona amb la presència de 12 paises; gestió de la Guia de Restaurants de Barcelona, editada pel Patronat de Turisme de Barcelona; participació en el Congres BCN Vanguardia (Alimentària), organitzant jurats, taules rodones i conferències; organització de diversos tastos d’olis i vins, amb denominació d’origen Catalunya; participació en l’organització de l´Any de la Gastronomia, amb els jornades “La Cuina Catalana a debat. Com ens veuen donis de fora?”; publicació d’una nova col•lecció de llibres de gastronomia, denominada “Els textos de l´Acadèmia Catalana de Gastronomia”. Fins ara s’han publicat “De Re Boletarum”, de l’acadèmic Joan Ras, i “El tomaquet”, de l’acadèmic Josep Casas; o la signatura de conveni en 2009 amb el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya per a la promoció de la gastronomia i polítiques alimentàries.

Finalment, cal destacar el treball de tots aquells membres de la Taula Directiva, anteriors i actuals, que han fet de l’Acadèmia la institució de referència que és avui dia: María Vives, Sara Castellví, Sergi Ferrer-Salat, Rafael Soriano, Josep Maria Sanclimens, Ricard Aixelà, Bartolomé Masoliver, Josep Casas, Miquel Brossa, Josep Vilella, Joaquím Uriach, Albert Sumarroca, Josep María Ferrer, Ramón Serra, Jordi Cortada i Paco de la Rosa Torelló.

joan-ras-acgn2010, Joan Ras

A la primera Taula Directiva, formada pel Sr. Ras, van col·laborar els Acadèmics Sr. Sergi Ferrer-Salat, el Sr. Josep Mª Sanclimens, la Sra. Meritxell Falgueras, el Sr. Josep Casas, el Sr. Ricard Aixelà, la Sra. Sara Castellví, el Sr. Miquel Brossa, el Sr. Joaquim Uriach, el Sr. Albert Sumarroca, el Sr. Josep Mª Ferrer, el Sr. Ramón Serra i el Sr. Bartolomé Masoliver. Aquesta Taula va incorporar nous Acadèmics a l’entitat, com el Sr. Carles Vilarrubí, el Sr. Quim Vila, el Sr. Artur Carulla i a diferents xefs prestigiosos del nostre territori com el Sr. Ferran Adrià, el Sr. Carles Gaig, el Sr. Joan Roca, la Sra. Carme Ruscalleda i el pastisser Sr. Oriol Balaguer.

L’Acadèmia va iniciar una nova etapa i va començar a realitzar projectes gastronòmics amb aportacions i col·laboracions d’altres institucions, sol·licitant subvencions van portar a fi diversos actes. L’any 2014 el Sr. Ras va tornar a sortir president, i aquest cop va formar una Taula Directiva amb el Sr. Carles Vilarrubí, el Sr. Josep Mª Sanclimens, el Sr. Josep Casas, la Sra. Sara Castellví, el Sr. Alex Jaumandreu, el Sr. Lluís Pérez-Desoy i el Sr. Francisco de la Rosa va passar de ser una associació a ser una entitat de dret públic, incloent unes finalitats tals com l’estudi i la promoció de les ciències i arts culinàries, a través de la investigació i la pràctica de la cuina i de les activitats gastronòmiques; analitzar les seves relacions amb la nutrició, la dietètica, l’economia rural, agrícola i ramadera. Prestant especial atenció a la gastronomia pròpia de les diferents comarques i poblacions de Catalunya, divulgant les seves excel·lències i propiciant el seu coneixement i expansió i investigant les seves arrels.

2016, Carles Vilarrubí

Carles Vilarrubí va ser triat per unanimitat en l’Assemblea General Extraordinària celebrada el 6 de juny de 2016.

Vilarrubí s’incorpora com a màxim responsable de la institució, que liderarà des d’una posició més estratègica, professionalitzant el funcionament de l’ACGN, per guanyar l’operativitat, l’eficàcia i la continuïtat que calen per dur a bon port totes les iniciatives i projectes.

 

 

 

Aquesta és la composició de l’actual Taula Directiva:

 • Sr. Carles Vilarrubí i Carrió – president
 • Sr. Artur Carulla Font – vicepresident
 • Sr. Josep Casas – vicepresident
 • Sr. Francisco de la Rosa Torelló – tresorer
 • Sr. Alex Jaumandreu Patxot – secretari general
 • Sra. Magda Carlas Angelats – vocal
 • Sr. Sergi Ferrer-Salat Serra di Migni – Vocal
 • Sr. Ignacio García-Nieto Portabella – vocal
 • Sra. Rosa Mayordomo García – vocal
 • Sr. Valentí Roqueta Guillamet – vocal
 • Sr. Josep Mª Sanclimens i Genescà – vocal
 • Sr. Joaquim Uriach Torelló – vocal

El recordat escriptor i gastrònom Néstor Luján fou el primer president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia.

 

samaranchmanuel-vazquez-montalbanfederico-mayor-zaragozaXAVIER DOMINGO CUADRADO

 

Entre els primers membres de l’acadèmia es trobaven Juan Antonio Samaranch, Manuel Vázquez Montalbán, Federico Mayor Zaragoza i Xavier Domingo.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

Ús de cookies

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació, així com cookies de complement de xarxes socials. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot canviar la configuració o obtenir més informació aquí: política de cookies.

ACEPTAR
Aviso de cookies