La cerimònia del te, anomenada “chanoyu” en japonès, és un exemple molt significatiu de la cultura i la història japonesa tradicional, que encara perdura al nostre temps de manera inalterable. És un ritual que consisteix a preparar i oferir un te verd en presència d’un grup reduït de convidats en una casa de te. És una petita edificació d’una sola habitació, normalment col·locada al mig del jardí i separada de la casa.
Quan pensem en el Japó, ens ve al cap un país ple de contrastos, on la modernitat i la tradició es donen de la mà en tot moment. Si es visita Tokio, siguis un simple visitant accidental o un turista expert, t’adones al cap de pocs segons d’aquest binomi. Per una banda, et trobes amb televisors gegants a les façanes i gent que vesteix amb estils ben peculiars. Les llums de neó brillants de Ginza et fan pensar per un moment que el Japó antic dels emperadors i samurais ja no existeix. Però de sobte, gires un carrer i et trobes amb un temple taoista que sembla aturat en el temps i on regna un silenci tan antinatural, que no sembla que estiguis en una ciutat. La cerimònia del te és un exemple d’aquesta tradició impertorbable que no sucumbeix a les modes modernes occidentals. Té una força i un misticisme tan important, que tots els detalls es cuiden a la perfecció i no es fa cap gest en va.
Per fer una cerimònia formal no s’escull qualsevol te. Se serveix un te matcha, un te en pols que s’aconsegueix molent les fulles que s’han mantingut dues setmanes a l’ombra abans de la seva collita, fet que potencia la seva clorofil·la i que dóna com a resultat un beuratge d’un verd llampant. Aporta molts beneficis nutricionals que combaten malalties i fan que estiguis un pas més a prop de l’eterna joventut.
Però entrem en matèria. La cerimònia està inspirada en els preceptes del budisme zen i inclou una sèrie de passos que cal seguir en estricte ordre i que tenen per objectiu el manament zen de “viure el moment”. Pot durar aproximadament quatre hores en les quals l’amfitrió, que és l’encarregat de preparar el te, dedica tota la seva ànima a crear un entorn tranquil i agradable. Així els convidats experimenten una sensació de pau i bellesa de manera estètica, intel·lectual i sensorial. En resum, és una mostra absoluta d’humilitat, oferiment i cortesia.
No tothom pot agafar aquest paper d’amfitrió, ja que es poden tardar anys a conèixer tots els secrets de la cerimònia del te. Cal tenir coneixements en art floral, cal·ligrafia, art de conversar, quimonos, i els gestos que cal seguir en cada moment. El domini de cada utensili per preparar el te és fonamental. Els més importants són el batedor de bambú o “chansen”, la “Kama” o tetera de ferro per bullir l’aigua i una tassa, normalment de ceràmica, on se serveix el te matcha. En total es poden utilitzar fins a 11 utensilis diferents.
El comportament del convidat també està regit sobre uns rituals. Si està acompanyat, ha de col·locar la tassa entre ell i el seu acompanyant i fer una reverència abans de beure, simbolitzant que demana disculpes per beure abans que ell. Després de beure, el convidat es posa la tassa davant dels genolls i dona les gràcies a l’amfitrió amb una lleugera inclinació del cap. Sempre que beu, agafa la tassa amb la mà esquerra i amb la dreta l’estabilitza per sota. Quan la torna a deixar sobre el tatami, cal que netegi la tassa per on ha begut.