Premis Nacionals de Gastronomia

Els Premis Nacionals de Gastronomia son la imatge que més sintetitza la vida culinària dels darrers anys del nostre país, és la imatge que millor situa la cuina i gastronomia catalanes a Europa i al món.

2023

XXI Edició

Premi Nacional de Gastronomia 2023

RAFA PEÑA I CERRO, Copropietari del restaurant Gresca

Vídeo

Premi Revelació 2023

NIL DULCET I PADRÓS, Xef i director del restaurant Compartir Barcelona

Vídeo

Premi Cap de Sala 2023

PABLO SACERDOTTE, Cap de Sala del restaurant Cocina Hermanos Torres

Vídeo

Premi de Periodisme Gastronòmic 2023

MARC CASANOVAS I ANGUERA, Comunicador Gastronòmic

Vídeo

Premi Especial de l’Acadèmia 2023

JOSÉ RAMÓN ANDRÉS I PUERTA, Tasca humanitària al capdavant de World Central Kitchen

Vídeo

Vídeo de la Gala

PROGRAMACLIPPING PREMSAArticle Guanyador Premi Nèstor Luján
Discurs de benvinguda del PresidentArticle del President, Sr. Carles Vilarrubí

2022

XX Edició

Premi Nacional de Gastronomia 2022

ALBERT SASTREGENER i SURROCA, del restaurant Bo.Tic, Corçà

Vídeo

Premi Revelació 2022

ELISABET FARRERO i IGLESIAS, del restaurant El Ventador, Barruera

Vídeo

Premi Cap de Sala 2022

JOAN JUNYENT i FRANCO, del restaurant Windsor, Barcelona

Vídeo

Premi Nèstor Luján 2022

JOAN ESCULIES i SERRAT, periodista gastronòmic

Vídeo

Premi Especial de l’Acadèmia 2022

CARLA SIMÓN i PIPÓ, directora de cinema

Vídeo

Vídeo de la Gala

PROGRAMACLIPPING PREMSAArticle Guanyador Premi Nèstor Luján

2021

XIX Edició

Premi Nacional de Gastronomia 2021

JORDI VILÀ i BADIA, del restaurant Alkimia

Premi Revelació 2021

RAFEL MURÍA i FRANCH , xef del restaurant Quatre Molins

Premi Cap de Sala 2021

JAVIER OLIVEIRA i VELOSO

Premi Especial de l’Acadèmia 2021

ASSOCOME, Empreses de Mercabarna

Vídeo de la Gala

PROGRAMACLIPPING PREMSA

2020

XVIII Edició

Premi Nacional de Gastronomia 2020

ALBERT ADRIÀ, del restaurant Tickets

Premi Revelació 2020

JORDI COROMINA I SERRA, xef del restaurant l’Horta

Premi Cap de Sala 2020

ALFRED ROMAGOSA I FREIXAS

Premi Especial de l’Acadèmia 2020

JAVIER DE LAS MUELAS

Vídeo de la Gala

PROGRAMACLIPPING PREMSA

2019

XVII Edició

Premi Nacional de Gastronomia

FINA PUIGDEVALL, xef del restaurant LES COLS

Premi Revelació 2019

RAFA ZAFRA, xef del Restaurant ESTIMAR

Premi Cap de Sala 2019

JOAN CARLES IBÁÑEZ, Cap de Sala del restaurant LASARTE de Barcelona

Premi Especial de l’Acadèmia per la seva trajectòria periodística

CRISTINA JOLONCH, periodista de La Vanguardia i PAU ARENÓS, periodista del Periódico de Catalunya

Vídeo de la Gala

PROGRAMACLIPPING PREMSA

2018

XVI Edició

Premi Nacional de Gastronomia

ISIDRE GIRONÈS del restaurant CA L’ISIDRE

Premi Revelació 2018

JOEL CASTANYÉ del restaurant LA BOSCANA (Lleida)

Premi Cap de Sala 2018

ISABELLE BRUNET del restaurant MONVINIC

Premi Especial de l`Acadèmia 2018

PORDAMSA

Vídeo de la Gala

PROGRAMA

2017

XV Edició

Premi Nacional de Gastronomia

CARME RUSCALLEDA del restaurant SANT PAU (Sant Pol de Mar)

Premi Revelació 2016

ÀLVAR AYUSO del restaurant ALVART (Barcelona)

Premi Especial de l`Acadèmia 2016

GRUP BALFEGÓ

Vídeo de la Gala

PROGRAMA

2016

XIV Edició

Premi Nacional de Gastronomia

DISFRUTAR dels xefs Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro

Premi al Cuiner Jove i emprenedor

ARNAU BOSCH del restaurant CAN BOSCH (Cambrils

Premi Especial de l’Acadèmia 2015

ESCOLA HOFMANN de MEY HOFMANN

2015

XIII Edició

Premi Nacional de Gastronomia

MIRAMAR de Llançà del xef PACO PÉREZ

Premi al Cuiner Jove

ANTONIO SIMOES del restaurant LA TABERNA DEL CLÍNIC (Barcelona)

Premi Especial de l’Acadèmia 2014

 JEAN LUC FIGUERAS (a títol pòstum)

2014

XII Edició

Premi al Restaurant de l’Any

RAMON FREIXA del xef RAMÓN FREIXA

Premi al Cuiner Jove

HARRY WIEDING i NICO CABAÑAS del restaurant SANT PERE DEL BOSC (Lloret de Mar)

Premi Al Professional de l’any

FERRAN CENTELLES (Sommelier)

Premi al esdeveniment gastronòmic de l’an

MERCAT DE MERCATS

Premi Especial de l’Acadèmia 2013

SECCIÓ DE FILOSOFIA I CIÈNCIAS SOCIALS DEL INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS

2013

XI Edició

Premi al Restaurant de l’Any

ALIGUÉ (Manresa)

Premi al Cuiner Jove

VICTOR QUINTILLÀ del restaurant LLUERNA (Santa Coloma de Gramenet)

Premi a la cuina del Emprenedor de l’any

JOSÉ Mª PARRADO del Bar Cañete (Barcelona)

Premi al Professional de l’any

JAUME TÀPIES (President Relais&Chateaux)

Premi al esdeveniment gastronòmic de l’any

BANC DELS ALIMENTS

Premi Especial de l’Acadèmia 2012

JULI SOLER

Premi Especial a títol pòstum a PAU ALBORNÀ

2012

X Edició

Premi al Restaurant de l’Any

ABAC del xef JORDI CRUZ

Premi al Cuiner Jove

MARC GASCONS del restaurant ELS TINARS (Llagostera)

Premi a la Tasca de Divulgació

PAU ARENÒS (El Periodico)

Premi al Professional de l’any

RESTAURANTS CONTRA LA FAM
Acció desenvolupada amb gran èxit per l’ONG Acció contra la Fam y la Federació Espanyola d’Hosteleria, a nivell de tota Espanya

Premi Especial de l’Acadèmia 2011

FUNDACIÓ ALICIA (Sant Benet de Bagès)

2011

IX Edició

Premi al Restaurant de l’Any

CAN JUBANY del xef NANDU JUBANY

Premi al Cuiner Jove

DANI LECHUGA del restaurant CALDENI (Barcelona)

Premi a la Tasca de Divulgació

CRISTINA JOLONCH (La Vanguardia) i JORDI ESTADELLA (a títol pòstum)

Premi al Professional de l’any

ANNA BELLSOLÀ de BALUARD (Barcelona)

Premi Especial de l’Acadèmia 2010

FRANCESC FORTÍ del restaurant EL RACÓ D’EN BINU (Argentona)

2010

VIII Edició

Premi al Restaurant de l’Any

DOS CIELOS dels xefs SERGIO I JAVIER TORRES

Premi al Cuiner Jove

SERGI DE MEIÁ de MONVINIC)

Premi a la Tasca de Divulgació

SANTI SANTAMARÍA de la LA VANGUARDIA, MAGAZINE

Premi al Professional de l’any

PERE MONJE del restaurant VIA VENETO (Barcelona

Premi Especial de l’Acadèmia 2010

ELIANE THIBAUT COMELADE

2009

VII Edició

Premi al Restaurant de l’Any

ELS CASALS

Premi al Cuiner Jove

RAFAEL PEÑA (GRESCA)

Premi a la Tasca de Divulgació

RAFAEL ARACIL (CÀTEDRA SENT SOVI)

Premi al Professional de l’any

JOSEP I SALVADOR CAPDEVILA (CADAICO)

Premi Especial de l’Acadèmia 2010

J.Mª BOIX I LOLES VIDAL HOTEL TORRE DEL REMEI

2008

VI Edició

Premi al Restaurant de l’Any

CA L’ENRIC

Premi al Cuiner Jove

ORIOL IVERN I GUILLEM PLA (HISOP)

Premi a la Tasca de Divulgació

MERCAT DE LA BOQUERIA

Premi al Professional de l’any

QUIM VILA (VILA VINITECA)

Premi Especial de l’Acadèmia 2007

FERRAN ADRIÀ (EL BULLI)

2007

V Edició

Premi al Restaurant de l’Any

CAELIS

Premi al Cuiner Jove

ALBERT VENTURA (COURE)

Premi a la Tasca de Divulgació

LA CUINA DE L’ISMA (TV3)

Premi al Professional de l’any

ORIOL BALAGUER (XOCOLATA)

Premi Especial de l’Acadèmia 2006

JEAN LOUIS NEICHEL (25 Anys Història Barcelona)

2006

IV Edició

Premi al Restaurant de l’Any

RESTAURANT L’ESGUARD

Premi al Cuiner Jove

XAVIER FRANCO (SAÜC)

Premi a la Tasca de Divulgació

ENRIC CANUT (Saló gastronòmic ‘DEGUSTA’)

Premi al Professional de l’any

JOAN PEDRELL (CAN GATELL)

Premi Especial de l’Acadèmia 2005

GERMANES REXACH (HISPANIA)

2005

III Edició

Premi al Restaurant de l’Any

RACÓ GAIG

Premi al Cuiner Jove

ORIOL ROVIRA (Els Casals)

Premi a la Tasca de Divulgació

DESCOBRIR CATALUNYA

Premi al Professional de l’any

CÉSAR CÁNOVAS

Premi Especial de l’Acadèmia 2005

JOSEP MONJE

2004

II Edició

Premi al Restaurant de l’Any

RACÓ DE CAN FABES

Premi al Cuiner Jove

GUILLEM  OLIVA (Can Carreras)

Premi a la Tasca de Divulgació

FÒRUM DE VIC

Premi al Professional de l’any

JORDI BUTRON (ESPAI SUCRE)

Premi Especial de l’Acadèmia 2004

MANUEL VÁQUEZ MONTALBÁN

2003

I Edició

Premi al Restaurant de l’Any

CELLER DE CAN ROCA

Premi al Cuiner Jove

MARIA ISABEL JUNCÀ, (Ca L’enric)

Premi a la Tasca de Divulgació

CUINES DE MIQUEL SEN, TV3

Premi al Professional de l’any

ENRIC ROVIRA

Premi Especial de l’Acadèmia 2002

JAUME SUBIRÓS (Hotel Empordà)

Quan parlem de gastronomia catalana, parlem de la nostra agricultura i la nostra pesca, dels nostres vins però també dels nostres sabors, costums, cultura i història. També parlem dels nostres cuiners i dels nostres restauradors. I ho fem en un moment especial de transformació.

L’agenda 2030 que impulsa l’ONU subratlla la necessitat d’actuar immediatament per habitar un planeta de forma més sostenible, i la gastronomia no n’és aliena. Alguns aposten per una alimentació més saludable i sostenible i a això s’afegeix la digitalització.

El repte sembla ser la capacitat d’uns i altres per combinar el plaer gastronòmic amb una actitud de cura del mateix cos, de l’entorn i del planeta. Des de l’Acadèmia, amb l’estímul de més de trenta anys d’història compartim aquest desafiament per aconseguir que la nostra cuina no esdevingui un capítol incert i desdibuixat de la nostra història.

Els Premis Nacionals són importants, ja que ens recorden la importància de reconèixer tots els actors que fan de la gastronomia un dels motors econòmics arreu del món. Són uns premis que van néixer per preservar la identitat d’una herència tan íntima i pròpia com és la cuina del nostre país i que vam establir per ajudar a salvaguardar una dedicació tan noble i antiga com és l’ofici de cuinar.

Els guanyadors són el resultat d’un procés de votació secret que els Acadèmics realitzen al llarg de l’any. L’Acadèmia selecciona les cuineres i cuiners, professionals, institucions o col·lectius per l’excel·lència en la seva tasca i per l’aportació que fan al dia a dia, a la cuina i a la gastronomia de Catalunya.

Premi Nacional de Gastronomia

Premi Nacional de Gastronomia, es concedeix a aquell xef per la seva tasca, per la seva trajectòria i per la seva aportació a la cuina del nostre país.

Premi Revelació

El Premi Revelació, realça la tasca d’aquells cuiners joves, emprenedors que deixen molt bon gust de boca a tots aquells que els visiten.

Premi Cap de Sala

El Premi Cap de Sala, es va crear per tal de reconèixer la figura del cambrer. Aquella persona que acompanya al client, el guia, el cuida i el fa sentir únic per viure una experiència gastronòmica.

Premi Especial de l’Acadèmia

El Premi Especial de l’Acadèmia, és el guardó que tradicionalment atorga el president de l’Acadèmia. Es destaca per ser l’únic premi que no és resultat de cap votació. El resultat de les votacions. En aquest cas, el president de la institució amb el vistiplau de la Taula Directiva homenatja aquella empresa, institució o personatge per la seva contribució a la gastronomia de Catalunya.

Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic

L’1 de març de 2022 es va celebrar el centenari de Nèstor Luján, escriptor, periodista i fundador de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia. Aquest premi està dedicat a ell. Un dels primers autors que va escriure sobre gastronomia al nostre país. Reconegut escriptor i gastrònom que va saber compartir el bon menjar i donar a conèixer la cuina catalana arreu del món.

El premi Nèstor Luján, neix l’any 2022 per reconèixer la tasca de divulgació i suport al sector. Un premi al periodisme gastronòmic.

Jurat del Premi
  • Sr. Artur Carulla i Font, president del jurat (Acadèmic)
  • Sr. José María Benet i Ferran, periodista i soci de Mediapro
  • Sr. José María Creuheras i Margenat, president del Grup Planeta
  • Sra. Ana Godó i Valls, consellera del Grup Godó
  • Sr. Eduardo Mendoza i Garriga, escriptor
  • Sr. Ferran Rodés i Vilà, editor del diari ARA (Acadèmic)
  • Sr. Valentí Roqueta i Guillamet, empresari vinícola (Acadèmic)
  • Sra. Mònica Terribas i Sala, periodista
  • Sra. Elena Yepes i Evangelista, empresària (Acadèmica)