Nosaltres som aigua. Així començava la conferència sobre l’aigua el passat dimecres 1 de Juliol a la Sala d’actes de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Acte que va organitzar l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició junt amb l’Institut d’Estudis Catalans, el seu president, Sr. Josep González Ágapito, de la Secció de Filosofia i Ciències Socials del Institut d’Estudis Catalans.
Va presidir l’acte el president de l’Acadèmia de Ciències, Sr. Ramón Pasqual, el Director General de Dret i d’Entitats Jurídiques del departament de Justícia, Sr. Santiago Ballester, el nostre president, Sr. Joan Ras i el president de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, Sr. Josep Delfí Guàrdia.
El consell interacadèmic va iniciar a principis d’aquest any 2015, la temàtica de l’aigua, consistent en que cada Acadèmia vagi realitzant diferents conferències sobre aquesta matèria, tenint en compte la idiosincràsia de cadascuna. L’acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició va comptar per a la realització d’aquesta conferència, lligada com no, a la gastronomia, amb dos grans professionals del món de la nutrició, el Sr. Abel Mariné, Catedràtic emèrit de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de Barcelona, i la Sra. Magda Carlas, Nutricionista i doctora en Medicina i Cirurgia i amb màster en Ciències de l’Alimentació.
El Sr. Abel Mariné presentava la seva ponència amb la següent manifestació “l’esser humà té 40L d’aigua al cos, nosaltres en definitiva, som aigua”. El Sr. Mariné va donar la part més significativa de l’aigua, les seves funcions dintre de l’organisme, els beneficis i els inconvenients de beure aigua, explicacions de per què l’ésser humà té set i els seus minerals, donant el màxim interès a la seva ponència des d’un punt de vista científic de la salut i la nutrició.
La Dra. Carlas exposava en la seva conferència que les aigües mereixen un paper més gastronòmic, ja que cada vegada hi ha més restaurants que tenen cartes amb diferents tipus d’aigua, així com de la importància de poder tenir aigua en un àpat, de poder triar sobre diferents tipus d’aigües minerals per maridar un dinar, sopar, etc.
La composició de cada tipologia es un luxe, del qual no som conscients, com tenir aigua de la aixeta, ja que en molts països emergents no tenen aquesta comoditat. Aquest luxe s’ha estès als països subdesenvolupats i l’aigua cada vegada té més importància dintre del nostre dia a dia.
Fa 20 o 30 anys tots bevíem aigua de la aixeta, l’aigua era aigua i avui en dia l’aigua embotellada, dins de les seves diferents tipologies que va explicar detalladament al doctora, té un paper imprescindible sobre la taula.
En definitiva, va il·lustrar en els assistents sobre errors populars en aquesta matèria i la praxis d’una manera molt amena i pràctica, avinençant el seu alt nivell de coneixement amb aquesta matèria.