Quan pensem en la imatge típica d’estiu, ens veiem remullant-nos els peus en una platja amb un gelat a les mans per combatre la calor. Sempre recordarem el mític gelat “al tall” amb les dues galetes quadrades en forma de sandvitx. Altres prefereixen el cucurutxo o la terrina. I sempre hi ha aquell intolerant a la lactosa que s’ha de conformar amb un sorbet, ja que no conté llet sinó aigua.
Un bon gelat artesanal es prepara amb sucre i productes làctics com són la llet o la nata. Ha de contenir uns 475 gr. de llet per cada litre de la seva composició perquè realment sigui anomenat com a tal. És ideal pels petits de la casa, ja que aporta calci que ajuda a fer créixer els ossos forts i sans. També podem trobar els que s’elaboren amb un mínim del 8% de matèria grassa d’origen làctic, és a dir, de crema. La seva consistència és molt més cremosa i es presta a ser barrejada amb ingredients com la xocolata, el coco o diverses fruites. Tot seguit trobem els gelats més populars dels nens, que han anat guanyant terreny amb el domini del fred a les cadenes de distribució, els gelats d’aigua congelada. S’anomenen també sorbets o granissats i s’elaboren a partir de diversos ingredients barrejats com són l’aigua, sucs de fruita, colorants, sucre i combinats làctics. Per últim, i potser menys coneguts són els gelats de mantegada, amb l’ou com a ingredient predominant. Combinat amb sucre i làctics s’obté un sabor molt peculiar i una textura pastosa.
Normalment els gelats es congelen mitjançant un procés especial per mantenir la seva textura cremosa. Cal remenar-los molt bé durant el procés per trencar les formacions de cristalls de gel.
Si ens centrem en les seves propietats nutricionals, sobretot destaquen per ser una important font d’energia. Contenen vitamina B, proteïnes i calci, sobretot els que estan fets amb alts percentatges de llet. En cas que el gelat estigui fet amb iogurt, els beneficis són majors en utilitzar llet fermentada. Conté grans quantitats de bacteris que ajuden a regular la flora intestinal. A part, els gelats artesans tenen un baix contingut en greixos (un 5% aprox.). Aquest poc greix és apte per a diabètics perquè retarda l’absorció de sucre. A més, com a dada curiosa, els gelats artesans ajuden a cicatritzar i reduir inflamacions d’amígdales.
Pel que fa a l’origen, ens trobem amb una incògnita, donat que no està molt clar. El que sí que sabem és que la seva història es remunta molts anys enrere i és un producte molt antic. Una de les teories més extenses és que l’origen es troba en les begudes fredes refredades amb gel o neu que prenien a les corts dels nobles de l’antiga babilònia. Els esclaus recorrien milers de quilòmetres per arribar a les muntanyes on extreien la neu i el glaç. Personatges de l’època com Alexandre Magne, era molt aficionat a aquestes begudes fredes i gelades i feia portar copes plenes de trossos de fruita i neu durant la seva campanya a l’Índia. La reina Cleòpatra també en feia servir als seus convidats.
També trobem a Pèrsia l’any 400 aC unes postres gelades fetes amb aigua de roses i cabell d’àngel, un plat semblant al sorbet de gelat que era com un tipus de púding. Se servia només per la reialesa durant l’estiu. Els perses dominaven la tècnica d’emmagatzematge del gel amb unes estructures subterrànies.
Amb el temps, devem als italians el perfeccionament d’aquest producte estiuenc. Sobretot en els segles XIX i XX, molts artesans venecians que pertanyien al gremi del metall van inventar diferents aparells per obtenir les barreges de sabors i les textures que han arribat als nostres dies.
A casa nostre, el consum de gelat és molt estacional ja que se’n consumeix majoritàriament a l’estiu. Tot i així, moltes gelateries artesanes estan sumant esforços per equilibrar el seu consum durant tot l’any.
Així doncs, si us agraden els bons gelats artesans, aquí us deixem una llista amb algunes de les millors gelateries de Catalunya.
Gelats Angelo (Ullà, Baix Empordà)
Rocambolesc (Girona)
Bodevici (Mataró)
Gelarte (Sabadell)
Janeret. La gelateria de l’Estany (Banyoles)
Delacrem (Barcelona)
Sirvent (Barcelona)
La Valenciana (Barcelona)