Ignasi Domènech

A l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició tenim un objectiu molt clar: investigar, divulgar i promocionar els coneixements culinaris catalans, ja que com a patrimoni cultural viu, forma part de la nostra identitat com a poble. Una identitat que creiem que s’ha de preservar i transmetre a través de la història.

Per aquest motiu, aquest dimarts 28 de novembre, l’Hotel Majestic ha estat l’escenari del sopar en homenatge a Ignasi Domènech, el mestre pioner de la gastronomia catalana. Un homenatge notòriament merescut donada la seva contribució al desenvolupament de la cuina catalana i la dignificació de l’ofici de cuiner.

Un sopar molt emotiu on hem comptat amb l’assistència dels nostres membres acadèmics juntament amb representants d’altres acadèmies, personalitats de l’entorn social i cultural de Barcelona, mitjans de comunicació, coneixedors de l’obra de l’homenatjat, així com un convidat molt especial, José Carlos Balagué Domènech, nét d’Ignasi Domènech.

Homenatge Ignasi Domènech

L’acte ha estat presidit pel president d’ACGN, Carles Vilarrubí, que ha donat la benvinguda als assistents en un discurs on ha destacat la rellevància d’un acte d’aquestes característiques. Un reconeixement anual que va començar fa dos anys, que pretén destacar la trajectòria d’aquelles personalitats que en el passat van contribuir a enriquir i elevar la gastronomia catalana però, que en el seu moment, no van rebre el reconeixement que els corresponia. L’any 2016, per exemple, es va dedicar un sentit homenatge a Néstor Luján, humanista i gastrònom que va fundar l’ACGN.

Han tingut una destacada participació el director de la Fundació Alícia Toni Massanés, encarregat de la glossa sobre Domènech, on s’ha narrat la seva trajectòria gastronòmica i les seves obres com a escriptor. Una de les més cabdals, La Teca, ha sigut el fil conductor del menú de l’àpat, elaborat pel xef Nandu Jubany, que s’ha inspirat en les receptes més destacades del llibre:

 

Menú homenatge a Ignasi Domènech

Aperitiu de benvinguda
La nostra versió de l’amanida Waldorf
Canapè d’anxoves
Musclos revolucionaris
Patata soufflé amb cansalada trufada
Copa de cava de benvinguda

A taula…
Sopa de ceba amb l’ou i formatge
Caneló a la “Rossini”
Sarsuela de rap i gambes de la Barceloneta
Farcellets de perdiu amb col

Les Postres
Taronges amb magrana i sorbet de flor de taronger
Torrada de Santa Teresa amb gelat de nata
Xurros amb xocolata

Els motius que han portat a l’ACGN a escollir Ignasi Domènech com a protagonista de l’Acte d’homenatge d’aquest 2017 són nombrosos. Pels que potser no coneixen aquesta figura cabdal de la cultura i cuina catalana, Ignasi Domènech fou un cuiner i gastrònom català, La seva formació va tenir lloc a Madrid, Burgos, Londres i París, arribant a ser membre de la Societat de Cuiners d’aquesta última ciutat. A Londres va treballar a les ordres del gran Auguste Escoffier a l’Hotel Savoy i el 1899 es va traslladar a Madrid on va ser cap de cuina de l’Ambaixada Britànica a Espanya.

El 1906 va començar a publicar a Madrid la prestigiosa revista gastronòmica en castellà El Gorro Blanco. També és l’autor d’una trentena de llibres que han estat font d’inspiració i guia per a tota una generació de cuiners. Un d’ells, La Teca, es converteix en un gran best-seller de la cuina, obra que recomenem per tots els aficionats de la cuina.