Divendres, 12 de juny, amb gran èxit varem gaudir d’aquesta projectada excursió des de feia temps. Varem ser un grup d’ aproximadament una trentena, meitat per part de la nostre Acadèmia i l’altre meitat de la Confraria de la Mare de Deu de l’ Olivera, presidits pel seu magnífic Vicepresident en Paco Sensat.
En primer lloc, varem arribar al parc d’oliveres a Ulldecona (Tarragona) anomenat l’Arión, a on varem gaudir d’un esmorzar de camp, pa amb tomàquet, embotits, olives “empeltre” i vi negre de la Terra Alta de la Cooperativa de Sant Josep de Bot. Vàrem ser rebuts per l’Alcaldessa d’Ulldecona, la Sra. Núria Balagué, i els directius de la Taula de la Sénia, Teresa Adell i Jaume Antich, de manera formal i afectuosa i, després de l’esmorzar, ens van ensenyar el Museu de l’Arion.
A continuació varem visitar el segon parc situat a La Jana (Castelló), anomenat Pou del Mas.
La visita val la pena, veure aquestes oliveres que tenen mes de 1.000 anys i algunes fins mes de 1.500 anys és impressionant, l ‘amplada de les seves soques, amb perímetres de fins a 10 metres i les seves formes recargolades. Dominant una plena llibertat de formes, en X, en braços allargats i oberts, dividides en dos, a vegades amb els troncs vuits per dins.
Aquestes oliveres sempre son de la varietat Farga i amb les seves olives elaboren l’ Oli Mil·lenari, molt fi i delicat, és el Senyor dels olis. Per aquest dos parcs visitats també passa l’ antiga Via Augusta, construïda pels romans, amb una distància de 1.500 km. en el seu recorregut, des de els Pirineus fins a Cadis.
La Via Augusta dona nom a un altre oli elaborat amb les quatre varietats mes comuns d’aquest territori que ocupa la Mancomunitat de la Taula del Sénia, al llarg dels pobles del Territori Sénia, repartits per les tres províncies, Tarragona, Castelló i Terol, tenint un total de 2.500.000 oliveres plantades actualment, que son Farga, Empeltre, Morruda i Sevillenca.
L’oli d’oliva Via Augusta és un cupatge controlat de les quatre varietats tradicionals de la zona que combina la suavitat del clima mediterrani amb la força del entorn natural del qual procedeix, i transmet amb el seu sabor i els seus aromes l’essència del Territori Sénia. Seguidament, varem anar al Restaurant l’Antic Molí, situat al llogaret El Castell, de Ulldecona, tocant el riu Sénia.
Per començar la gerent de la Taula, Teresa Adell, ens va fer tastar els quatre olis, comentant les seves característiques sensorials:
FARGA: oli suau i equilibrat, de l’aroma destaquen carxofa i fruita verda.
MORRUDA: oli amb marcada personalitat, amb notable amargor i astringència, de l’ aroma destaquen fruita verda i nous.
SEVILLENCA: oli dolç, astringent i picant, de gran complexitat aromàtica, amb matisos d’herba, fruita verda i vainilla.
EMPELTRE: oli potent, amarg, astringent i picant, de l’ aroma destaquen verdura i fruits secs.
Al Restaurant el seu Chef Vicent Guimerà i el seu equip integrat per part de la seva pròpia família, Pili, la seva muller, i l’Anna, la seva tieta, ens van oferir un servei extraordinari, a bon ritme i mes tenint en compte la seva extensió, i així i tot varem acabar de dinar a les 7 h. de la tarda.
L’ àpat va ser molt abundant i complexa, bàsicament estava compost per productes del litoral, del Delta de l’Ebre, productes d’horta i de terra endins, dels Ports de Beseit, per destacar:
— Per la seva original presentació, El tall de “Contesa” de bacallà amb taronja i alls negres.
— Pel seu gust original, gambes de Tarragona amb fideuada sense fideus i allioli de romer.
Tenim que destacar que el Menú informava el tipus d’oli en el que se havia elaborat cada plat.
El cava Torelló, obsequi del Paco, i els vins, molt adequats i exitosos.
En definitiva, un dia històric per l’Acadèmia, varem incrementar la nostre cultura oleícola i varem gaudir de les qualitats i ben fer d’aquest jove cuiner de 35 anys, que segur que arribarà molt lluny, és autodidacta, no copia, és molt creatiu i respecta el que domini plenament el gust de l’ ingredient principal de cada plat.
Tenim que dir que la vaixella de cada plat era diferent, utilitzant dissenys exclusius i de màxima creativitat.
Al acabar el Chef i propietari del Restaurant ens va fer signar als Acadèmics presents al Llibre d’Honor de casa seva.
La convivència amb la gent de la Confraria va ser molt agradable, es tracta de gent culta, magnífica i preparada, quedant les portes obertes al futur, per poder compartir noves experiències i activitats.
Josep Casas Febrer
Vicepresident de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.