El passat 28 de març de 2023, l’Acadèmic Paco de la Rosa va organitzar un àpat dedicat a homenatjar la cuina basca.
Sempre s’ha menjat bé a Euzkadi. La seva terra, el seu mar i el tarannà de la seva gent ho fan molt fàcil.
En un puig de la vella carretera que porta de Irun a Donostia, Xabier Zapirain i Luis Irizar -preceptor, Irizar, de tots els grans cuiners bascos i, ambdós, cuiners memorables- van posar la primera pedra al que seria posteriorment la nova cuina basca. Fou en aquell caserio, dit Gurutze Berri, autèntic bressol de la cuina basca actual.
A ells, els seguirien cuiners com Genaro Pildiain al Guria, Tatus Fonbellida al Panier Fleuri, José Juan Castillo a Olaberria, Nicolasa a Donostia, Andra Mari a Galdacano, Arzak, Arguiñano, Roteta, Arregui, Koldo Lasa, Subijana, Arbelaitz, Berasategui, Adúriz, i molts altres fins a arribar als més joves i bons cuiners actuals.
Aquesta colla de cuiners van portar la popular i planera cuina dels caserios i les barques de pescadors -una cuina feta amb autèntica benignitat conventual, i que descrivia, fil per randa, la història i cultura del poble basc- a una gastronomia elegant i perfectament definida, esdevinguda, avui, una de les cuines més puixants del món. No en va, a Donostia s’hi troba la seu del Basque Culinary Center en el qual se situen la Facultat de Ciències Gastronòmiques i un Centre de Recerca i Innovació en Alimentació i Gastronomia.
Un trajecte aquest, una història, en definitiva, de la qual, a part d’aquests grans cuiners, no podem obviar noms com Juan José Lápitz i José Maria Busca Isusi. O pilars fonamentals de la cuina basca de sempre com han estat els txocos, les confraries, els arrantzales, o les etxecoandres -mestresses de casa- autèntiques mares de la cuina basca.
L’àpat es va dividir en dues parts, un aperitiu de pinxos servits pel reconegut restaurant Taktika Berri i un menú confeccionat pel grup Sagardi, basat en els tradicionals i típics plats bascos.