L’exposició Ensenyar les cartes va ser inaugurada pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i pel president de l’Acadèmia a la sala 1 de Palau Robert, oferint un homenatge a la restauració catalana en el marc de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025. La mostra, que es podrà visitar fins al 1 de juny, explorarà l’evolució del disseny i la qualitat de les cartes de restaurant, des de les primeres manuscrites fins als menús minimalistes actuals, destacant els canvis econòmics i socials que van influir en el sector.
L’exposició convida a reflexionar sobre com la restauració catalana ha sabut evolucionar sense perdre l’essència que la feia única. Òscar Ordeig va subratllar la tasca de l’Acadèmia en la promoció de la gastronomia i va fer una crida a l’ambició de futur. Elisabet Valls va destacar la importància de reivindicar el reconeixement internacional i la necessitat de ser cada vegada més exigents amb la preservació de la nostra cuina.
Joan Font, comissari de l’exposició, va parlar del caràcter personal del seu treball i va destacar les dues forces que definien la gastronomia catalana: l’evolució i la disrupció, la tradició i la modernitat. Carles Vilarrubí, president de l’Acadèmia, va qualificar l’exposició com un viatge al passat i un homenatge a la restauració catalana com a part fonamental del patrimoni cultural.
L’exposició tindrà accés lliure fins al 1 de juny.