L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, amb la col·laboració del Consell Interacadèmic de Catalunya, va celebrar el 10 de novembre de 2025 a l’Espai Francesca Bonnemaison la taula rodona “Dona i Gastronomia Catalana – El talent no té gènere”, una sessió concebuda per donar visibilitat al paper essencial de les dones en la història, l’evolució i el futur de la cuina catalana.

L’acte s’emmarca en el cicle de Sessions de les Acadèmies de Catalunya i vol posar en valor la contribució de les dones tant en la preservació de la memòria culinària com en la innovació gastronòmica contemporània. Des de les mestresses de casa que han sostingut els sabors de generacions fins a les professionals que avui projecten la nostra gastronomia al món, el talent femení ha estat —i és— un pilar fonamental del nostre patrimoni culinari.

La taula va ser moderada pel periodista Antoni Bassas i va comptar amb la participació de:

  • Carme Ruscalleda, vicepresidenta de l’ACGN i una de les cuineres més reconegudes internacionalment
  • Helena García-Melero, periodista i apassionada de la cuina
  • Carlota Puigvert Puigdevall, xef del restaurant Les Cols (Olot)
  • Casilda Agenjo, mestressa de casa i defensora de la cuina tradicional catalana

L’Espai Francesca Bonnemaison, primer centre d’Europa dedicat a la formació cultural i professional de les dones, va esdevenir el marc ideal per reflexionar sobre la transmissió del coneixement, el progrés i la cultura que la gastronomia simbolitza. El mateix esperit que va impulsar Bonnemaison impregna avui la cuina catalana: una disciplina que ha evolucionat des de l’àmbit domèstic fins a l’excel·lència professional.

La conversa es va articular al voltant de quatre eixos principals: arrels, identitat, territori i futur. Les ponents van reflexionar sobre l’evolució del rol de les dones, la importància de preservar la tradició, l’impacte del territori com a font d’autenticitat i sostenibilitat, i el relleu generacional com a repte i oportunitat per continuar projectant la cuina catalana.

La cloenda de l’acte va anar a càrrec de Lluïsa Moret, presidenta de la Diputació de Barcelona, que va subratllar el paper estratègic de la gastronomia com a pilar cultural, social i econòmic del país.