Articles de l'ACGN

VIATGE GASTRONÒMIC PEL PAIS BASC I SORIA

Per desembre 5, 2013febrer 18th, 2021Sense comentaris

Amb motiu d’una Exposició d’Escultures d’ANTONI TAPIES al GUGGENHEIM de Bilbao amb uns amics, vam aprofitar la sortida per fer unes vivències gastronòmiques. Tàpies Guggenheim

 

Primera parada: TREINTA Y TRES de TUDELA. En aquest conegut restaurant especialista en verdures de la terra, com que ja erem coneixedors del Menú Gastronòmic, vàrem decidir fer la Carta, primer plat, segon plat i postres. Conclusió: Quan visitis el Restaurant 33, decideix-te pel Menú Degustació, res a veure amb triar plats de la carta.

Preu per persona: 55 €                                                Valoració 13/20.

Adreça: Capuchinos, 7  31500 Tudela  Tfn. 948 82 76 06  www.restaurante33.com
 

Segona parada: ELKANO de GUETARIA. Una vegada més, extraordinari. Les cocotxes amb diferents textures, perfectes, especialmente la de pil-pil, un rodaballo gran, impecablement cuït i la qualitat del peix, com ja és habitual en aquesta casa. Voldria destacar el pa, increíble la crosta i la molla, és difícil trobar un pa d’aquesta qualitat.

Preu per persona 84 €, vins inclosos                      Valoració 18/20.

Adreça:  Herrerieta, 2  20808 Guetaria  Tfn. 943 14 00 24  www.restauranteelkano.com
 

Tercera parada: MUGARITZ de ERRENTERIA d’Andoni Luis Aduriz. Lloc impecable i el servei encara més. Vàrem pendre el Menú Degustació, d’uns 30 plats aproximadament. La presentació de les diferents propostes eren com petites obres d’art però gairebé cap gust et sorprenia o t’emocionava. En els diferents plats de peix i marisc, els sabors eren molt similars. S’ha de reconèixer la complexitat de l’elaboració dels plats, però no s’acaba de trobar l’excel·lència de la visió amb el gust.

Destacaria com a plats excel·lents els següents:

  • Lomo de salmonetes cocinado con la mantequilla de sus hígados, almendra y pan

  • Rabito de cerdo ibérico asado, crema fresca y hierbas ácidas

Els postres delicioses, amb una posta en escena impressionant. Cal destacar la presentació dels Set pecats capitals amb xocolata.

Com a dada curiosa, destacar que al menjador apte per 60/80 persones,  erem una taula de 5 persones i dues taules de 2 persones. Total 9 persones al migdia.

Preu per persona 210 €                                                               Valoració 14/20

Adreça: Aldura Aldea, 20, 20100 Errenteria  Tfn. 943 52 24 55  www.mugaritz.com
 
 

Finalment, quarta parada, per indicació de l’amic i Acadèmic Luis Ignacio Ferrer, vam visitar el BALUARTE de SORIA, ubicat en un antic caseron, amb un personal molt amable i acollidor.

Ens van proposar el Menú Boletus, que consistía en els plats següents:

  • Croqueta d’aperitiu
  • Regalo de nuestros bosques. Un papillon que quan l’obries era com l’olor que respires en un bosc humit
  • Consomé de temporada con bombón de calabacín relleno de gambas, boletus y Tuber
  • Panceta acompañada de su crujiente, cebolla con sabor a naranja y boletus con aroma a la brasa
  • Huevo con crema de boletus y hojas con sabor a setas
  • Bacalao otoñal con hongos y castañas
  • Canelón de rabo de toro con crema de garbanzos de la Vega de Ucero, espuma de patata Añavieja y boletus
  • Tierra de chocolate al aroma de hongos. Els postres va ser el plat més fluix

Vi Crianza de Ribera de Duero y cafés.

Preu per persona 50 €                                                  Valoració 16/20

Conclusió: En els temps en què estem, produeix satisfacció aquestes trobades de bons restaurants, a uns preus molt recomanables.

Felicitar el jove cuiner del BALUARTE, Oscar García, de 25 anys (aprox).

Adreça:   Calle de los Caballeros, 14, 42002 Soria  Tfn. 975 21 36 58  www.baluarte.info

 
PASQUAL ROCA RIERA
Acadèmic