Els membres de l’Acadèmia són persones representatives de la societat catalana en diversos àmbits, el denominador común dels quals és un gran interès i coneixement sobre gastronomía i, molt especialment, gastronomía catalana.
Aquest compromís amb la cuina del nostre país és manifesta en el dia a dia de l’Acadèmia que el seu actiu ho formen des de crítics gastronòmics, gastronòms, escriptors, importants cellers catalans com Freixenet, Torres, Torelló, Perelada, Sumarroca o Mascaró, enòlegs i empresaris del món de l’alimentació, fins a alguna botiga o petit productor, sense oblidar la relació que l’Acadèmia manté amb altres com són la Real Acadèmia Espanyola, la Basca, la Gallega i la Internacional.
Tots ells participen activament en el conjunt de les manifestacions de la cuina catalana. A mès, amb la finalitat d´investigar, promoure i divulgar la cuina de Catalunya com a patrimoni cultural viu que forma part de la nostra identitat, la Academia organitza àpats mensuals que reuneixen als seus membres al llarg de tots els establiments del país, tertúlies amb persones destacats del món de la gastronomia i cuiners, premis anuals nacionals de gastronomia atorgats als millors professionals de l’any, i edita publicacions sobre els treballs dels seus Acadèmics a més de col·laborar amb la guia Repsol de restaurants, entre les seves activitats més destacades.