L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició fa balanç. El dijous 28 d’abril va celebrar la seva Assemblea General Ordinària, amb l’assistència de vint Acadèmics. En l’acte, que va tenir lloc a l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, es van aprovar per unanimitat les activitats previstes per al 2016 i el pressupost d’aquest any. A més, es va ratificar la incorporació de dos nous Acadèmics corresponents i de sis Acadèmics nous que estan pendent de presentar el seu treball per formalitzar l’ingrés.

Els nous acadèmics incorporats són:

  • Manuel Garaizabal: Fundador de ‘5 a taula’ i dels seus reportatges setmanals a La Vanguardia, és membre de la Real Academia de Gastronomía i cofundador de l’Academia de Gastronomía Vasca.
  • Javier Ozores: Membre fundador de l’Academia Gallega de Gastronomía, ha publicat diverses obres gastronòmiques com ara Cuina Gallega, 52 setmanes i tres dies o la novel·la El cap de la medusa.

Àpats del 2016
A banda dels Premis Nacionals de la Gastronomia, l’altra activitat destacada són els àpats organitzats per Acadèmics, que fan de brigadiers, el primer dels quals va realitzar-se el 25 de febrer al restaurant Els Casals, d’Oriol Rovira. El darrer dinar va ser el 6 d’abril, al restaurant Gaig, de Carles Gaig, en el marc de la Ruta de la Carn d’Olla, amb Paco de la Rosa Torelló com a brigadier.
La propera cita és un dinar al Celler de Can Roca el 19 de maig, amb Lluís Pérez Desoy com a brigadier, que complirà amb la tradició que va iniciar l’Acadèmia fa quatre anys de realitzar dos àpats anuals en aquest restaurant referent de la gastronomia catalana.
Queda per tancar data i lloc de la resta d’àpats de l’any. Al setembre tindrà lloc el següent, al restaurant Nou, del xef Carles Abellan, amb dos brigadiers, Paco de la Rosa i un altre Acadèmic pendent d’especificar. Després d’una cita gastronòmica al novembre, amb el restaurant Lasarte del xef Martín Berasategui com a primera opció, l’any es tancarà amb el sopar del President, una celebració de Nadal que acollirà el restaurant Via Veneto.

Llibre de conferències al voltant del fenomen El Bulli
Durant la tardor del 2015 l’Acadèmia va organitzar un cicle de taules rodones sobre l’evolució dels restaurants catalans des del segle XIX fins a l’aparició d’El Bulli, que va sorprendre el món, passant per l’època de la influencia francesa en la nostra cuina. Per plasmar els continguts d’aquesta activitat s’han transcrit les conferències i s’està editant un llibre que plasmi aquest relat i mostri el moviment que ens ha portat a tenir una cuina oberta a la creativitat dels cuiners i als clients gastrònoms.

El treball, que es presentarà a mitjans d’any en presència dels ponents, de Ferran Adrià i de representants del món de la gastronomia, compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Catalans. S’hi inclouran imatges de les ponències realitzades i de la història d’El Bulli, a més de recollir totes les notícies relacionades amb el cicle aparegudes en mitjans de comunicació.

Tastos de productes
Un altre projecte previst són els tastos de productes, amb la col·laboració de gastrònoms, nutricionistes, productors, xefs… La primera, una degustació de pa amb oli, es realitzarà més endavant amb la col·laboració d’Olis Bargalló i d’Ana Bellsolà. A l’octubre es farà un tast de xocolates que inclourà una xerrada del mestre xocolater i també acadèmic Oriol Balaguer sobre com tastar i acompanyar aquest capritx dolç.

Enquesta d’hàbits culinaris
Amb l’objectiu d’obtenir una aproximació als hàbits culinaris quotidians d’una mostra de la població barcelonina, hem plantejat una enquesta que verifiqui la influencia de la revolució gastronòmica, iniciada pel fenomen d’El Bulli, en la cuina domèstica. Ens adreçarem a gent en mercats i supermercats representatius, a més de centres comercials i grans cadenes, perquè responguin les preguntes del qüestionari.

L’altra vessant del treball serà una anàlisi dels anomenats bars de pissarra, en una segona fase que complementarà el projecte. La metodologia serà la mateixa que en el cas del cicle de taules rodones: primer es realitzarà un acte públic de presentació i el següent pas serà l’elaboració i publicació d’un llibre.

Memòria del 2015
Entre les activitats del 2015, incloses en la memòria d’aquell any, es pot destacar un sopar al restaurant El Capritx, el 21 de gener, i dinars al restaurant Igueldo (11 de febrer), Cal Binu (11 de març), La Taverna del Clínic (20 de maig) i Via Veneto, l’11 de novembre, entre d’altres. També es van lliurar els Premis Nacionals de Gastronomia 2014, lliurats al Palauet Albéniz el 4 de maig, i es va celebrar una Assemblea Extraordinària a l’One Ocean Club.

Tornant a l’Assemblea, el menú del dinar posterior, que es va degustar al restaurant Bistreau, del xef Ángel León, es va composar de truita de camarons, bunyols de tonyina i entrepà de calamars com a entrant; i sopa freda de musclos i arròs amb crosta de plàncton com a plats principals. A més, en aquesta assemblea es va aprovar per unanimitat el Pressupost per al 2016 i es va presentar un informe d’auditoria de comptes de l’Acadèmia, que s’ha realitzat per primer cop i que es publicarà a la nostra web, en un exercici de transparència.