El Santi ha estat un catalá universal. Va néixer a Sant Celoni el 26 de juliol de 1957 i, l’any 1981 juntament amb la seva esposa Àngels, inaugurà El Racó de Can Fabes. 7 anys després, en 1988, ja va rebre la primera estrellal Michelin. En 1990 se li atorga la segona i al 1994 es converteix en el primer cuiner catalá en aconseguir les 3 estrelles.
Però la ciència de Santi Santamaría no només és reflecteix en els fogons sinó en la gran quantitat de publicacions i escrits que realitza. Per Sant Jordi de 1999, surt a la venda el llibre “La cuina de Santi Santamaria, l’ètica del gust”, publicat en català per Edicions Cadí, i en castellà per Everest, llibre que va ser guardonat per l’Acadèmia Espanyola de Gastronomia amb el Premi a la Millor Publicació de 1999; Premio La Llibreria Gastronòmica a la Millor Publicació de Gastronomia de 1999, de Montagut Editors; premiat a la Versailles World Cookbook Fair amb el Prix Circle of Gold 1999 i Prix The Best Xef Book 1999. L’any 2000, La Guia Michelin per Espanya i Portugal considera El Racó de Can Fabes el millor restaurant d’Espanya, en renovar-li la tercera estrella i qualificar-ho amb quatre forquilles vermelles. Però la seva projecció, sense perdre mai de vista el seu poble i el seu Montseny, no va parar de créixer. També l’any 2000 signa un contracte de col•laboració amb la cadena Hesperia per al projecte del restaurant Santceloni a Madrid. L’any 2001 va iniciar una col•laboració setmanal al Magazine de La Vanguardia. A més, publica “El gust de la diversitat”, publicat en català per Cadí i en castellà per Everest i que va ser Premi de la World Cookbook Fair al millor llibre de xef publicat en català. Aquest any aconsegueix a més la seva primeraestrella a la Guia Michelin per al restaurant Santceloni i renova la tercera novament. Es converteix en col•laborador del Telenotícies Tv3 Online i publica un nou llibre, “La cuina és bella”. En 2003, edita un altre llibre, “El restaurant”. En 2004 neixen els vins i el cava de Can Fabes. A més, Santi Santamaria té l’honor d’escriure el pròleg del Larousse Gastronòmic. En 2005 publica en col•laboració amb La Vanguardia les receptes dels 24 volums del col•leccionable “La nostra cuina“. A més, El restaurant Santceloni de Madrid rep la segona estrella Michelin. Al 2006, a Barcelona, obrí un nou restaurant, Evo, al capdamunt de l’hotel Hesperia Tower, projectat pel cèlebre arquitecte anglès Richard Rogers. Abans d’acabar l’any, l’Evo obté un altre estrella Michelin. En 2007 Santamaria obra el seu quart restaurant a Espanya: Tierra, al Valdepalacios Hotel Gourmand (Relais & Châteaux). Al 2008 El seu llibre “La cuina al nu” rep el Premi d’Avui, el premi d’assaig més ben dotat d’Espanya. Després de la concessió i ja abans que és posi a la venda el llibre, és desferma una aferrissada polèmica amb Ferran Adrià i els xefs que segueixen la tendència culinària anomenada “cuina molecular” o “tecnoemocional”. S’inaugura el seu primer restaurant fora d’Espanya, Ossiano, a l’Atlantis the Palm, a l’illa artificial The Palm, a la costa de Dubai (Emirats Àrabs Units). La Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2009 atorga a Santi Santamaria un total de set estrelles -tres a Ca Fabes, dues al Santceloni, una a l’Evo i una al Terra. És el màxim número d’estrellesmai atorgat a un xef espanyol. En 2009, a més, al gener, penja a Internet el seu blog, per expressar els seves idees sobre cuina, restaurants, l’art i la vida en general. L’any 2010, inaugura un nou restaurant a Singapur, Santi, a l’Hotel Marina Bay Sands, regentat per la seva filla Regina.