En aquests mesos, si es passeja per terres tarragonines, es palpa a l’aire una barreja de cendra i flama. A l’horitzó de Valls s’observen unes columnes de fum que surten de les masies més properes, indicant que ens trobem en plena temporada de calçots.
Un producte que representa tot un territori.
El nom de calçot, un tipus de varietat de ceba tendra, prové de la manera de plantar-lo, mig enterrat a la terra, que es coneix com l’acte de “calçar”. Cada any es recullen més de 55 milions de calçots, la producció dels quals correspon al Tarragonès, Baix Camp, Alt Camp i Baix Penedès. El boom dels calçots és tan gran que la temporada s’allarga cada cop més. Per això ens atrevim a dir que el calçot és un dels productes més representatius de la gastronomia catalana.
La calçotada, un ritual en tota regla.
Quan es parla de calçots, porta implícit l’acte de menjar-los en germanor, acompanyats de la família, amics i fins i tot veïns. És un ritual que s’ha de compartir. Es comença posant-se el pitet i arremangant-se bé les mànigues. Mentre s’espera que apareguin els calçots, es fa temps bevent vi del Penedès d’un bon porró així com d’aigua fresca del càntir. Es serveixen embolicats amb paper de diari per mantenir l’escalfor, sempre sobre una totxana.
Per menjar un bon calçot recent fet, primer cal extreure la capa exterior per despullar-lo i deixar a la vista la part tendra. Cal anar amb compte de no cremar-se ja que un bon calçot s’ha de menjar sempre calent. Després s’unta bé amb la salsa de romesco, s’aixeca ben alt el cap, com si es saludés al cel, i es menja assaborint cadascun dels seus sabors.
Una companya fidel, la salsa dels calçots.
És una salsa molt típica de Catalunya, però encara més al Tarragonès. També rep el nom de salvitxada, salsa romesco o salsa vermella. Us recomanem aquesta recepta de l’acadèmica Montse Mascaró:
“LA SALSA DELS CALÇOTS”
Per a 8 persones. Temps de preparació: 20 minuts
INGREDIENTS:
De 8 a 12 tomàquets vermells madurs escalivats
2 caps d’alls escalivats
200 grs. d’ametlles torrades i pelades
60 grs. d’avellanes torrades i pelades
La polpa de dos pebrots secs tipus nyora
150 cl. d’oli d’oliva verge
Una culleradeta de vinagre
Sal
ELABORACIÓ:
Pas 1: Col·loquem els alls en un morter (si elaborem la salsa a mà) o a la batedora, i els triturem.
Pas 2: Afegim les ametlles i les avellanes, i les triturem. A continuació afegim la polpa del tomàquet.
Pas 3: Poc a poc afegim l’oli sense deixar de picar o batre fins obtenir la salsa lligada.
Pas 4: Ajustem al gust amb un punt de vinagre, sal i polpa de nyora. La textura final de la salsa (més espessa o lleugera) queda sota el criteri del cuiner.
Els millors llocs on menjar calçots.
1. Si tenim en compte que Valls és la capital dels calçots, visitar la festa anual dels calçots és una proposta molt interessant.
2. El molí de Cal Tof: Ubicat a les quadres d’un molí, aquest restaurant ofereix un menú de calçotada molt assequible. També s’ha de provar el xató, un dels seus plats estrella.
Més informació: Av. Santa Oliva, 2. Santa Oliva (Vendrell) | Tel. 97 766 26 51
3. Masia Bou: En plena terra de l’Alt Camp trobem en aquest restaurant una gran i antiga tradició dels calçots.
Més informació: Carretera de Lleida, km 21,5. Valls | Tel. 977 60 04 27 / 630 126 298
4. Cal Ganxo: Un restaurant tradicional en un entorn molt fotogènic.
Més informació: Carrer de la Font F, 14. Masmolets (Valls) | Tel. 97 760 59 60
5. Can Cortada: Una bona opció per als barcelonins. Una masia en ple cor d’Horta on es pot trobar un ambient molt rústic. S’ha de provar la crema catalana.
Més informació: Av. de l’Estatut de Catalunya, s/n. Barcelona | Tel. 934 27 23 15