El Palau Robert de Barcelona va acollir ahir l’acte de lliurament dels primers Premis Denominacions d’Origen Catalanes d’Oli. L’esdeveniment va ser presidit pel conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, i va comptar amb la presència dels productors d’oli agrupats a les DOP (Siurana, Les Garrigues, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà), gastrònoms, cuiners i personalitats del món gastronòmic.
Els premis s’han posat en marxa aquest any 2011 per promocionar els productes de proximitat, donar a conèixer els olis catalans amb DOP a les àrees de gran consum, difondre les virtuts gustatives i els beneficis per a la salut, i reforçar els valors de la gastronomia catalana a través dels productes tradicionals.
Dos dels principals cuiners de Catalunya van ser guardonats en aquesta primera edició dels premis. El desaparegut Santi Santamaria va rebre el guardó a títol pòstum per haver contribuït a la utilització de productes de proximitat i la defensa dels productes i productors locals. D’altra banda, Carme Ruscalleda va rebre el guardó atorgat a un cuiner, restaurador o gastrònom.
Els altres dos premis van ser per al Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, pel que fa a entitat, institució o grup, i per a Maria Isabel Covas Planells, investigadora del Grup de Recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l’Institut Municipal d’Investigació Mèdica de l’Hospital del Mar de Barcelona, pel que fa a investigador, professional o dirigent.