El  dijous, 19 de Febrer l’Acadèmia va ser convidada a les jornades gastronòmiques dedicades a la cuina tradicional catalana, organitzades per el Sr. Xicu Anoro, coordinador de La Cuina a Sils, amb l’objectiu de mostrar la saviesa gastronòmica que ha passat de generació a generació a Catalunya. Van comptar amb l’assistència, entre d’altres personalitats, de la directora dels Serveis Territorials a Barcelona i Catalunya Central del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Sra. Neus Ferrete i el director de l’hotel H10 CASANOVA

La Cuina a Sils és un col·lectiu que va néixer a començament dels anys noranta amb el propòsit de recuperar i preservar el ric patrimoni gastronòmic de Sils, un municipi caracteritzat per una reculada tradició culinària que resta en la memòria dels avis i les àvies. El projecte arrancava amb un objectiu inequívoc: girar els ulls a la història i recordar què menjaven els nostres avantpassats; com cuinaven; quines possibilitats oferien l’hort, el camp i la vinya, les carns i els peixos, els cargols, les fruites, els bolets… ; maneres d’amanir, de fer conserva o licor, de cuinar cada dia i de sortir-se de mil situacions…, és a dir, costums rurals antics que es perden i que calia deixar fixats. En definitiva, La Cuina a Sils volia deixar un punt de referència: el record vivent que encara és pràctica habitual de certes cases i famílies, però que indefugiblement es va esvaint.

cuina-a-sils-2
De cuineres n’hi ha hagut moltes, des de les 18 “iaies” de Sils inicials fins al centenar llarg que col·laboren avui en dia, i totes han deixat la seva petjada i el seu coneixement sobre la cuina tradicional.
En aquest dinar, les “iaies” de Sils ens van donar un menú exquisit i molt casolà, aconseguint el seu objectiu, fent que degustem el menjar de sempre i valorem encara més la cuina tradicional catalana.
Fins l’any vinent!

MENÚ

  • Entrants
  • Croqueta de carn d’olla,
  • torrada amb escalivada i anxova,
  • pa amb tomàquet i truita de patata.
  • Primers
  • Escudella i fideus a la cassola.
  • Segons
  • Bacallà amb panses i pinyons, Mandonguilles amb sípia i vedella amb salsafins.
  • Postres
  • Bunyols de poma, galetes i crema catalana.