Forquilla anb enciam i tomàquet

 

Davant les altes temperatures, és aconsellable seguir unes pautes alimentàries que garanteixin una hidratació adequada i assegurin el nostre benestar sense renunciar a gaudir a taula

Platja, excursions, viatges, terrasses… L’estiu és l’estació en què acostumem a passar més temps fora de casa. L’exposició perllongada al sol i les altes temperatures poden afectar la salut si no prenem les mesures adequades.

No en va, en un dia molt calorós —com tants durant l’agost— el nostre organisme pot arribar a perdre més de tres litres d’aigua. Ingerir líquids de manera continuada, no sortir al carrer en les hores de més calor o fer exercici moderat són pautes que cal seguir per evitar deshidratar-nos. I què passa amb el menjar? És fonamental tenir-ne cura perquè la hidratació sigui completa. Per garantir el nostre benestar, cal que adeqüem els àpats i els aliments que consumim a aquesta època de l’any. Us proposem alguns consells per aconseguir-ho.

Mantinguem la freqüència a taula
Potser la calor ens treu la gana, però això no significa que hàgim d’eliminar ingestes. El més recomanable és mantenir el repartiment diari d’aliments en quatre o cinc àpats.

amanida

L’amanida permet tot tipus de combinacions

De més a menys
És recomanable que la principal aportació energètica es concentri en la primera meitat de la jornada, entre l’esmorzar i el dinar. Per berenar i sopar, la fruita i la verdura de temporada són ideals, ja que contenen una gran quantitat d’aigua i poques calories. Que no ens faltin nectarines, préssecs, melons, síndries, pinyes, carbassons, espinacs, enciam, cogombres, tomàquets, ceba, pebrots o mongetes verdes, entre d’altres. L’òptim seria consumir cinc racions de fruita, verdures i hortalisses al dia.

I cru
Aprofitem que ara vénen més de gust que mai els aliments frescos per menjar crues la major part de les verdures, fruites i hortalisses que consumim. D’aquesta manera aprofitarem al màxim l’aigua que contenen. Hi ha un ventall inacabable de possibilitats: amanides de tots els colors i gustos, sucs acabats d’esprémer, gaspatxo…

Compte amb els fregits
És cert que costa dir que no quan el cambrer ofereix uns calamarsons enfarinats. Tanmateix, en els dies de més calor hauríem de tractar d’evitar els fregits i les preparacions molt greixoses. Són de digestió lenta i poden resultar molt pesats.

Menys alcohol i begudes gasoses
Clar, i qui en una terrassa mirant el mar demana uns calamarsons no s’està d’una cerveseta, o dues o… No hem d’oblidar que les begudes alcohòliques produeixen deshidratació, així que cal controlar-ne la ingesta. També s’han de vigilar les begudes gasoses amb sucre, hipercalòriques. Una estratègia pot ser demanar primer una ampolla d’aigua per apaivagar la set i després, una canya.

Que no faltin els llegums
Hauríem de consumir llegums almenys dos dies a la setmana pel seu alt valor nutritiu i el midó, els minerals i la fibra que contenen. Tot i que ara un plat de llenties estofades amb costella de porc no sigui el més recomanable, sí podem gaudir de les llenties, els cigrons i les mongetes en amanida, la seva versió més fresca i abellidora quan el termòmetre es dispara.

Més peix que carn
Intentem prioritzar el peix respecte a la carn. Conté una major quantitat d’aigua i facilita que la digestió sigui més ràpida.

Al vapor, millor
I quan cuinem, si podem fer-ho al vapor, al forn o a la planxa, molt millor. Els aliments cuinats d’aquesta manera pràcticament no necessiten oli i mantenen les seves propietats nutritives.

síndria

La síndria és una de les fruites estrella de l’estiu

I de postres?
A l’estiu, difícilment deixarem de gaudir dels gelats, però si en volem prendre molt sovint, una bona opció és preparar polos de fruita. Només amb una síndria i uns senzills motlles de plàstic aplacarem la dèria estiuenca pel gelato i menjarem una mica més sa. I si hi ha nens a casa, alerta: pot ser tot un èxit.

Conservació dels aliments
Sempre, i a l’estiu més que mai, cal ser molt curós amb la conservació dels aliments. Preservar la cadena de fred és bàsic per evitar-ne el deteriorament i estalviar-nos possibles intoxicacions. Tinguem especial atenció amb lactis, carns, peixos i salses.