Plats amb disseny
Una simbiosi, paraula d’origen grec, s’aplica a la interacció estreta entre dos organismes. Quan pensem en un plat, ens venen a la ment dos conceptes: menjar i disseny. Junts formen una perfecta col·laboració, ja que depenen un de l’altre per trobar el seu sentit. Es complementen i es magnifiquen.
El plat no és només una superfície on es col·loca el menjar. És part d’una experiència que el comensal experimenta quan s’asseu a la taula. Gràcies al disseny, els plats de grans restaurants d’alta cuina aporten un ús molt més elevat i extens. Són peces que s’adapten a la forma del menjar, sigui en estat sòlid, líquid o fins i tot gasos. També aporten art i bellesa. Per això, hi ha una relació molt estreta entorre 7 pecados capitalestre els dissenyadors i els cuiners. Algunes d’aquestes col·laboracions són les següents:
GR Industrial Design crea un concepte molt original amb el Restaurant Mugaritz. Cada un dels plats representa una temptació de xocolata com a colofó del menú. Les peces, fetes de roure, encaixen formant una torre amb 7 plats apilables que representen els set pecats capitals. Tota una aventura gastronòmica.

Luesma & Vega és un estudi especialitzat en vaixella. Dues de les col·laboracions que més ens agraden són: la primera amb Albert Adrià i el seu restaurant Pakta que crea la línia Bambú, un plat mimètic que presenta una forma a fulla de bambú ideada pel món dolç. La segona és novament amb Albert Adrià i Paco Méndez, i el seu restaurant mexicà Hojasanta. Aquesta fulla del que deriva el nom del restaurant, s’utilitza com a plat improvisat per menjar tacos. Per això, es va agafar com a model la fulla per copiar-ne tots els detalls gravats en vidre i crear posteriorment la línia de plats Hojasanta.
bambuhojasantaFont: Luesma & Vega
Andreu Carulla és un altre dissenyador que ha creat juntament amb El Celler de Can Roca creacions úniques. PlatFacetat és un plat d’acer inoxidable fet manualment pensat per a petit fours. Aporta un toc singular i alhora una estètica futurista. Una altra creació fruit d’aquesta relació amb els germans Roca és PlatDePa. Un plat en forma de llesca de pa, fet d’alumini, utilitzant pa real com a model. Cada conjunt formen un autèntic pa de quilo que s’utilitza per servir menjars que tradicionalment van sobre el pa amb tomàquet.
PaltFacetat Font: Andreu Carulla studio
Pordamsa és una empresa de La Bisbal, famosa per la seva ceràmica. Destaca pels seus models singulars, molt orgànics i geomètrics. Alguns exemples són la garoina de mar pel restaurant de Martín Berasategui o l’ostra pel xef Albert Sastregener i el seu restaurant Bo.Tic a Corçà.
garoina_martin berasateguiostra_Albert SastregenerFont: Pordamsa
Finalment, cal parlar d’una relació ben especial entre el famós xef Ferran Adrià i el dissenyador Luki Huber. Els plats que van crear per El Bulli s’adapten completament a la forma del menjar d’una manera única. A part de jugar amb diferents materials com el vidre, el metall o la ceràmica, molts plats formen plecs imitant la forma de tovalló. Servien per emplatar snacks.
Luki Huber_1Luki Huber Font: Luki Huber
Així doncs, en el món dels restaurants d’alta cuina podem trobar exemples on el disseny i la gastronomia van de la mà. Esperem que aquesta relació duri fins a la fi dels temps.