La Casa Llotja de Mar de Barcelona ha estat la seu escollida per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició per fer el lliurament dels “Premis Nacionals de Gastronomia 2018“.
Els guardonats d’enguany han estat Isidre Gironès, guardonat amb el Premi Nacional de Gastronomia; Joel Castanyé, xef del restaurant La Boscana, guardonat amb el Premi Revelació; Isabelle Brunet de Monvínic, guardonada amb el Premi Cap de Sala; i Pordamsa, guardonada amb el Premi Especial de l’Acadèmia, que ha recollit Manel Puigdemont, president de l’empresa.
El lliurament de premis, que ha començat amb una presentació a càrrec del periodista Ramon Pellicer i, posteriorment, ha tingut lloc el discurs de benvinguda per part del president de l’Acadèmia Carles Vilarrubí, s’ha realitzat durant el transcurs d’un sopar ofert pel xef Nandu Jubany, al qual han assistit 320 persones, entre acadèmics, empresaris i destacats representants de la gastronomia catalana com Oscar Manresa i Carme Ruscalleda, premiada en l’anterior edició.
El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha fet entrega del primer dels guardons, el Premi Especial de l’Acadèmia a Pordamsa; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha fet entrega del Premi Cap de Sala a Isabelle Brunet; l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha fet entrega del Premi Revelació a Joel Castanyé; i finalment, Carles Vilarrubí, ha fet entrega de l’últim guardó, el Premi Nacional de Gastronomia, a Isidre Gironès.
L’any passat, al Palau Reial de Pedralbes, es va celebrar l’edició anterior dels Premis Nacionals de Gastronomia on es va premiar a la xef Carme Ruscalleda del Restaurant Sant Pau, Àlvar Ayuso del restaurant Alvart de Barcelona i els experts en tonyina vermella, el Grup Balfegó.
Els guanyadors d’aquests premis són el resultat d’un procés de votació secret que l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició realitza al llarg de l’any. Al final de cada trimestre cada acadèmic proposa el seu candidat en cadascuna de les següents categories:
– Premi Nacional de Gastronomia
– Premi al Cuiner Revelació
– Premi Cap de Sala
– Premi Especial de l’Acadèmia (L’atorga cada any la Taula Directiva).
El resultat acumulat d’aquesta votació dóna lloc a uns finalistes dins de cada categoria. D’entre aquests finalistes, durant el darrer trimestre de l’any, els acadèmics voten el que consideren mereixedor del guardó en cadascuna de les tres categories actuals.
Amb aquests Premis, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició reconeix des de l’any 2002 aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions, relacionats amb el món de la gastronomia catalana que, al llarg de l’any o per la seva trajectòria, han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina del nostre país.