coco
Són aliments amb un alt nivell nutricional i molt apreciats per ser saludables. Són petits però aporten grans quantitats de vitamines i minerals. Estem parlant dels superaliments. Gràcies al camp de la nutrició, cada vegada en sabem més d’ells, encara que no en consumim gaire. Les dietes crudiveganes o la moda Raw Food els han fet més coneguts, ja que n’incorporen en les seves dietes. Tenen dos requisits per mantenir la seva qualitat i integritat dels nutrients: són crus o molt poc processats, i són orgànics.

La clau d’aquests superaliments està en la gran quantitat de micronutrients que aporten en comparació amb les poques calories que tenen. De propietats en tenen moltes i per això són considerats quasi miraculosos. Cal remarcar però que s’han posat de moda els superaliments exòtics amb noms rars i desconeguts però no hem d’anar gaire lluny per trobar-los, ja que aquí a Catalunya també tenim ingredients locals que no s’han de menysprear.

Els superaliments es classifiquen en 5 grans grups. Els dos primers són: els fruits i llavors, i els superaliments apícoles.
Els fruits i llavors contenen molts antioxidants que eviten l’envelliment de les cèl·lules de l’organisme. Elements externs com els factors de contaminació ambiental, el tabac o els aliments processats aporten molts radicals lliures que afecten el sistema immunològic i fan aparèixer malalties. Per això és tan important prendre una alimentació rica en antioxidants. D’ingredients que s’engloben en aquest apartat n’hi ha molts: el cacau cru, les baies de Goji, el camu-camu, l’açaí, el coco, l’arrel de maca o el fruit del baobab.

Ens centrem en les llavors de cànem, de lli i de xia. Cada vegada en trobem més als supermercats, i no solament a les botigues ecològiques i dietètiques. Són riques en àcids grassos essencials com l’omega 3 i 6 que ajuden a combatre el colesterol. Les llavors de cànem són una gran font en proteïna vegetal i contenen aminoàcids essencials. Les de lli i xia són molt riques en fibra que ajuden a regular el trànsit intestinal.
chia
També ens volem centrar en un fruit exòtic: la lúcuma. Originària de Llatinoamèrica, té un ús molt antic donat que la civilització dels Inques ja l’utilitzava. Presenta una font d’antioxidants, fibra i hidrats de carboni ideal per celíacs perquè no conté gluten. També aporta molta vitamina B3 que ajuda al correcte funcionament del sistema nerviós.
Lucuma
Un altre grup important són els  superaliments apícoles. Un grup reduït però amb molta tradició, ja que es consumien a l’antic Egipte. Inclou el pol·len d’abella, la gelea reial i els pròpolis. El pol·len d’abella està indicat per dietes energètiques i per aquells que tenen al·lèrgies. La gelea reial barrejada amb una infusió, va molt bé per l’insomni i percombatre l’estrès. Per últim, els pròpolis (element que segreguen les abelles per cobrir el rusc) van bé com antisèptic per cobrir ferides i enfortir el sistema immunològic.
Gelea Reial
Els superaliments els podem incorporar en tot tipus d’àpat, ja sigui per esmorzar en forma de batut o en dinars i sopars, amb amanides i cremes de verdures ben fresques. En les postres són un complement perfecte!