Vermut

 

Amb el bon temps es succeeixen les trobades amb els amics i sovint van acompanyades d’un vermut. Aquesta paraula dóna nom tant al licor que se serveix en l’aperitiu com al moment en què el consumim, acompanyat d’alguna cosa per picar, com ara olives i cloïsses. En aquest post us explicarem l’origen del vermut, un licor que ha esdevingut una beguda icònica entre els joves i els darrers anys els amants de la qual tenen en Reus un punt de peregrinatge imprescindible, sobretot aquest any que se celebrarà la primera Fira Internacional del Vermut.

Història

El vermut és un vi aromatitzat que té el seu origen a Grècia. Diu la tradició que Hipòcrates va macerar vi amb donzell (la planta base de l’absenta) i d’aquella combinació va aparèixer el precedent de l’actual vermut. Però va ser a Itàlia on es va idear la beguda tal com la coneixem, de la mà d’Antonio i Beneditto Carpano, que el 1786 van barrejar vi moscatel, sucre, alcohol, caramel i herbes aromàtiques. Les emblemàtiques marques Cinzano i Martini van aparèixer alguns anys després, el 1860 i el 1863, respectivament.

Tipus i forma de consum

Les dos versions més esteses del vermut són la blanca i la vermella, que té aquest color perquè s’hi afegeix caramel. Per aconseguir el seu peculiar gust s’hi afegeixen fins a cinquanta herbes diferents, en un procés molt lent i laboriós.

El més habitual és prendre el vermut sense barrejar amb cap altra beguda, abans de dinar, com a aperitiu, i en aquest cas les patates, les olives i les anxoves són un acompanyament perfecte. Una altra forma de consumir aquest vi aromatitzat és formant part d’un còctel, com ara el Dry Martini o el Negroni.

El vermut, una beguda recuperada

El vermut a Catalunya

A Reus va aparèixer el 1884 la primera marca de vermut d’Espanya, Yzaguirre, i en els anys següents la ciutat del Baix Camp va ser seu de fins a trenta marques diferents, com ara Miró i Iris. No és d’estranyar, per tant, que aquesta localitat siga la seu del Museu del Vermut, un espai únic al món, situat en un edifici modernista, on es pot conèixer la historia d’aquest licor i descobrir fins a 3.000 referències del producte. A més, s’hi poden degustar nombroses varietats.

Aquest any el museu serà la seu d’un esdeveniment pioner de promoció del vermut: la fira internacional Expo Vermut. Se celebrarà del 16 al 18 de setembre i a més de reunir desenes de productors oferirà tota mena d’activitats: tastos, monòlegs, un concurs fotogràfic, actuacions musicals…

En els darrers anys el vermut s’ha posat de moda, sobretot entre el públic més jove, i gràcies a aquest rejoveniment d’una beguda amb molta història quallat locals com ara els quatre bars de Morro Fi o Lo Pinyol, a Barcelona, que conviuen amb altres més veterans com la Bodega Marin, al barri de Gràcia, o les bodegues que han sorgit com bolets al concorregut carrer Parlament.