Uncategorized

PREMIS DE LA REIAL ACADÈMIA DE GASTRONOMIA 2012

Per juny 27, 2013febrer 18th, 2021Sense comentaris

Angel León és el Millor Cap de Cuina 2012 per la Real Acadèmia de Gastronomia

La Real Acadèmia de Gastronomia ha atorgat els Premis Nacionals de Gastronomia en una cerimònia celebrada al Casino de Madrid i presidida pel ministre d’Energia, Indústria i Turisme, José Manuel Soria.

Pere Monje, José Antonio Navarrete, Lorenzo Díaz, Jose-María Pisa, Philippe Regol, Evaristo García i Mariano García, són els altres noms propis de la jornada reconeguts amb el Premi Nacional de Gastronomia en les seves diferents categories.

Madrid, 24 juny 2013.- La nit de Madrid s’ha vestit de gala per celebrar el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia 2012 que, com cada any, ha atorgat la Real Acadèmia de Gastronomia.

Els membres del jurat, integrat per les juntes directives de la Real Acadèmia de Gastronomia i de la Cofradía de la Buena Mesa, han deliberat durant tota la tarda sobre les 18 candidatures que s’han presentat a la XXXIX edició dels Premis Nacionals de Gastronomia.

El ministre Soria, encarregat de lliurar els guardons, ha estat acompanyat per Rafael Ansón i Alfonso Cortina, president i secretari general de la RAG, i per Ymelda Moreno, presidenta de la Cofradía de la Buena Mesa, els dos últims responsables de donar a conèixer els noms dels premiats.

La incertesa s’ha mantingut fins a l’últim moment en una gala en la qual s’ha posat de manifest de nou el magnífic moment que viu la gastronomia nacional i els seus professionals.

Referent a això, durant l’acte de lliurament el Ministre Soria ha destacat la rellevància de la gastronomia espanyola per al turisme i, per tant, per a l’economia espanyola: “La nostra gastronomia és un dels actius més importants de la Marca Espanya. Ha adquirit, a més, una importància creixent de la mà del prestigi, cada vegada major, que els nostres caps de cuina han adquirit fora de les nostres fronteres. I això és sens dubte un dels factors anomenada que atreuen al turisme internacional”.

Va destacar que l’evolució de l’afluència de  turistes estrangers segueix creixent i, de gener a maig de 2013, s’ha registrat un augment de més del 3% en el nombre de visitants estrangers i un augment proper al 7% en la despesa turística respecte a l’exercici 2012.

El premi al Millor Cap de Cuina ha recaigut en Angel León, alma mater del restaurant Aponiente, del Puerto de Santa María, per la seva capacitat per innovar, descobrir nous usos per als productes del mar. El seu treball ha aixecat en els últims anys una onada d’interès i curiositat tant a nivell nacional com a internacional.

El reconeixement que arriba en una etapa primerenca de la seva carrera és, en paraules de León: “Com un somni, part d’aquest ensomni diari que és la meva cuina i el meu treball i que vull compartir amb els grans amics i companys candidats al premi d’aquesta nit, igual que jo”.

Els premis al Millor Director de Sala i ha al Millor Sumiller han recaigut, respectivament, en Pere Monje, del restaurant Via Veneto, de Barcelona; i en José Antonio Navarrete, del restaurant Quique Dacosta de Denia-Alacant.

El guardó a la Millor Tasca Periodística ha estat per a l’escriptor, periodista i gastrònom Lorenzo Díaz, gràcies a la seva dilatada trajectòria professional, a les seves nombroses publicacions de temàtica gastronòmica, com el llibre “La Cuina del Quixot”, i a les seves col·laboracions en mitjans, com Onda Cero.

El premi a la Millor Publicació en la categoria Llibre,  ha recaigut en “Biografia de la Paella”, de José-María Pisa. Editat per De Re Coquinaria. I la Millor Publicació en la categoria Espai en Internet ha estat para Phillipe Regol d´”observaciongastronomica.blogspot.com”.

En aquesta edició 2012 el jurat ha atorgat per unanimitat dos Premis Especials: en primer lloc a Evaristo García i família propietaris de Peixateries De la Corunya i dels restaurants O’Pazo, El Pescador i Filandón de Madrid; i l’Especial A Tota una Vida que pel enòleg Mariano García, gran mestre del vi del Duero i un dels professionals més respectats d’Espanya.

Paco Roncero, fermall final
El fermall gastronòmic al lliurament de premis ho ha posat Paco Roncero, qui va oferir un magnífic còctel-sopar al restaurant La Terraza del Casino, amb un extens menú amb mini-plats com: ortiguillas amb ralladura de llima, brioche amb papada confitada, maki en tempura amb mahonesa de soia, carxofa amb ou de guatlla i pernil, coca d’anxoves amb tomàquet, patates ali oli amb freses de mújol,  croqueta de pernil ibèric i truita del segle XXI.
Els vins del sopar han estat cortesia dels cellers Rimarts, Vinyers de Neva, Solar de Sanmaniego i Cruzcampo.

Suport permanent
Una vegada més el lliurament dels Premis Nacionals de Gastronomia ha comptat amb el suport i patrocini de ASISA, companyia capdavantera des de fa més de tres dècades en el sector de les assegurances mèdiques. El seu president, el doctor Francisco Ivorra, ha mostrat en diverses ocasions el seu suport determinant a la gastronomia espanyola i a la promoció de la cuina nacional com a font d’alimentació saludable, essencial per al desenvolupament i la sostenibilitat d’una societat sana a totes les edats.