Què són els Premis?
Els Premis Nacionals de Gastronomia són un guardó atorgat cada any per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició a fi de reconèixer la feina dels cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana que al llarg de l’any han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina.

L’Acadèmia defensa que la consciència d’una cuina catalana pròpia i diferenciada és una realitat que ens identifica, distingeix i honora. Preservar aquesta especificitat és un compromís tant culinari com cívic i cultural que l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició té com a principal objectiu, adduint i remarcant que tot diàleg en l’àmbit de la cuina com a patrimoni històric i cultural s’ha de fer des de l’absolut respecte a les diferències i a les identitats.

Quan i on se celebra l’edició 2016?
El dilluns 2 de maig a les 20:30 hores es farà la cerimònia de lliurament dels premis d’aquest any, a la Sala Hipòstila del Recinte Modernista de Sant Pau. Hi assistiran el Conseller de Justícia, Carles Mundó, i la Consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, davant d’un auditori de 120 persones. El servei de taula anirà a càrrec de l’Escola Superior d’Hostaleria de Catalunya.

Quines categories hi ha?

  • Premi al millor restaurant de l’any, que l’any passat es va lliurar al Miramar de Llançà, del cuiner Paco Pérez.
  • Premi al cuiner jove i emprenedor, rebut en la darrera edició per Antonio Simoes, de la Taverna del Clínic.
  • Premi especial de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, lliurat l’any passat a títol pòstum a Jean Luc Figueras.

Com es voten els guanyadors?
Els guanyadors dels Premis Nacionals Anuals de Gastronomia són el resultat d’un procés de votació secret que l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició realitza al llarg de l’any.
Al final de cada trimestre cada un dels 56 acadèmics proposa el seu candidat en cadascuna de les categories. El resultat acumulat d’aquesta votació dóna lloc a uns finalistes dins de cada categoria. D’entre aquests finalistes, durant el darrer trimestre de l’any, els acadèmics voten el que consideren mereixedor del guardó en cadascuna de les tres categories actuals. El Premi Especial de l’Acadèmia l’atorga cada any la Taula Directiva.

Des de quan se celebren?
Els Premis ja van per la seva setzena edició. Es van instaurar el 2001, sota la presidència de Miquel Espinet, i es van organitzar per primer cop l’any 2002. El 2009 l’Acadèmia va signar un conveni amb la Generalitat de Catalunya pel qual els premis van rebre la denominació de ‘nacionals’.

Durant aquests anys han guardonat persones i restaurants tan coneguts com els germans Roca, Ca l’Enric, Ferran Adrià, Manolo Vázquez Montalbán, Santi Santamaría, Jean Louis Neichel, Càtedra Sent Sovi, les germanes Rexach o Jaume Subirós, entre molts d’altres. Actualment molts d’ells són influents cuiners i estan considerats en el més alt nivell de la gastronomia mundial.