ABaC

Després de nervis, especulacions i prediccions més o menys encertades, per fi coneixem la llista dels restaurants que formen part de la nova Guia Michelin d’Espanya i Portugal 2018.

En una de les nits més importants de la gastronomia que es va celebrar el passat dimecres 22 de Novembre a l’Hotel The Ritz-Carlton Abama de Tenerife, per segona vegada en la seva història es va entregar la màxima distinció amb les tres estrelles a dos restaurants en la mateixa edició. I per si fos poc, una d’elles cau a la ciutat de Barcelona.

Gala Michelin 2018_La VanguardiaEl primer d’aquests restaurants és el barceloní ABaC, regentat pel mediàtic xef Jordi Cruz, que ha aconseguit convertir-se en el segon local de la ciutat en tenir la màxima puntuació, compartint l’honor amb el Lasarte, de Martin Berasategui.  En paraules del mateix xef, “Aquesta distinció és un reforç a les nostres ganes de seguir fent molt bé les coses” referint-se al nou reconeixement guanyat de manera molt justa amb els seus innumerables mèrits en el terreny culinari. Part d’aquest reconeixement també recau en la magnífica feina que fa el seu cap de cuina, David Andrés, inclòs en la llista dels líders, inventors i emprenedors europeus més influents del futur segons la revista Forbes.

El segon restaurant que també ha aconseguit la tercera estrella és l’Aponiente d’Ángel León, el geni de la cuina marina que, juntament amb l’ABaC, eleven a 11 els restaurants tri estrellats d’Espanya, i a 4 els restaurants catalans.  Aquest grup que capitaneja el panorama de la gastronomia espanyola és: Lasarte (Barcelona), El Celler de Can Roca (Girona), Sant Pau (Barcelona) Akelarre (Gipuzkoa), Arzak (Gipuzkoa), Martín Berasategui (Gipuzkoa), DiverXO (Madrid), Azurmendi (Vizcaya), i Quique Dacosta (Alicante).

xefs_Castro_Xatruch_CasañasSeguint amb les novetats, veiem com Barcelona torna a brillar i és beneïda pels déus gastronòmics amb dos nous restaurants que han aconseguit la seva segona estrella. El primer d’ells és el Dos Cielos dels germans Torres, una parella de cuiners ambiciosos que busquen jugar amb la creativitat per crear un maridatge perfecte digne d’elogi. El segon, el Disfrutar dels xefs premiats per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i excaps de cuina d’ElBulli Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch. Un miracle en tota regla, ja que amb tres anys que tenen el restaurant obert, ja han aconseguit la preuada segona estrella Michelin. Altres nous restaurants espanyols que es sumen a la llista de 17 restaurants amb dues estrelles són: Coque (Madrid), Cabaña Buenavista (Murcia) i Maralba (Albacete).

Seguint en ordre descendent, arribem al torn dels 17 nous restaurants novells espanyols, 3 d’ells catalans, que entren a formar part de les noves étoiles Michelin. Si ens centrem en els catalans, observem que Barcelona torna a despuntar, reforçant la seva capitalitat gastronòmica de ple dret. Ja ens ho ensumàvem i no anàvem errats. El nou restaurant d’Albert Adrià, Enigma, aconsegueix la seva primera estrella, que se suma a les 5 estrelles dels seus altres 4 restaurants premiats. També cal fer una menció molt especial al xef Xavier Sagristà i al cap de sala Toni Gerez (membres de l’ex equip d’ ElBulli) que han aconseguit que el Castell de Peralada adquireixi la seva primera estrella. Per finalitzar, no ens podem oblidar del Caelis, del xef francès Romain Fornell, que tot i canviar d’ubicació a l’hotel Ohla Barcelona, manté la seva estrella.

Aquesta és la llista dels nous restaurants amb una estrella Michelin:
Enigma (Barcelona)
Caelis* (Barcelona) * Nova ubicació
Castell Peralada (Peralada)
Alevante (Chiclana de la Frontera, Cadis)
Bardal (Ronda, Màlaga)
La Candela Restò (Madrid)
Cebo (Madrid)
Amelia (San Sebastián)
Eneko (Larrabetzu, Biscaia)
Sucede (Valencia)
Audrey’s by Rafa Soler (Calp, Alacant)
El Rodat (Xàbia, Alacant)
La Bicicleta (Hoznayo, Cantàbria)
El Doncel (Sigüenza, Castilla-La Mancha)
Trigo (Valladolid)
Kiro Sushi (La Rioja)
Nub (La Laguna, Tenerife)