L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició reconeix Àlvar Ayuso amb el Premi al Cuiner Jove, del restaurant Alvart, i entrega el Premi Especial al Grup Balfegó, líder en l’exportació de tonyina

Carme Ruscalleda, Grup Balfegó i Àlvar Ayuso, Premis Nacionals de Gastronomia 2016

Els premiats: Carme Ruscalleda, Grup Balfegó i Àlvar Ayuso

L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (ACGN) ha donat a conèixer els noms dels guanyadors dels Premis Nacionals de Gastronomia 2016, que es lliuraran el proper mes de febrer. El restaurant Sant Pau de Carme Ruscalleda; el cuiner Àlvar Ayuso, del restaurant Alvart; i el Grup Balfegó han estat els mereixedors d’uns guardons que reconeixen els principals protagonistes de la gran tasca que es fa a casa nostra en l’àmbit gastronòmic.

L’Acadèmia ha atorgat el Premi Nacional de Gastronomia al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar —el més emblemàtic de Carme Ruscalleda i tota una institució de la gastronomia peninsular— per una cuina molt atenta a la tradició, a l’alimentació saludable i als productes de temporada i del territori.

Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, de Carme Ruscalleda

Interior del restaurant Sant Pau

Cap altra cuinera iguala les set estrelles Michelin d’aquesta santpolenca universal: tres al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, dues més al Moments de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona —al capdavant del qual es troba el seu fill Raül Balam— i altres dues al restaurant Sant Pau de Tòquio. Amb una trajectòria a l’abast de molt pocs, la seva simpatia i l’afany per divulgar els seus coneixements fan de Carme Ruscalleda una ambaixadora admirable de la cuina catalana.

El Premi al Cuiner Jove ha anat a parar a Àlvar Ayuso, qui amb 27 anys és l’ànima del restaurant Alvart, a l’Eixample barceloní. Format en establiments de renom com Hoffman, Saüc, Bras o Gaig, les seves creacions destaquen per la reinterpretació de la cuina clàssica i una tècnica que combina de manera plausible meticulositat i audàcia.

En aquesta edició, el Premi Especial de l’Acadèmia ha recaigut en el Grup Balfegó, líder de l’exportació de tonyina fresca de màxima qualitat. En el si d’una família de l’Ametlla de Mar dedicada a la pesca de la tonyina vermella s’ha aixecat un projecte empresarial amb un model de gestió que ha esdevingut referència internacional. Balfegó exporta a més de 20 països i fa arribar la tonyina de la costa tarragonina als restaurants més prestigiosos del món.
Des de la primera edició, l’any 2002, Els Premis Nacionals de Gastronomia constitueixen un reconeixement públic de prestigi i un mitjà de divulgació de la cuina catalana, patrimoni cultural del país. Precisament, el principal eix d’actuació de l’ACGN consisteix a preservar, impulsar i difondre aquest patrimoni.