Uncategorized

Concurs de Cuina Jove de Catalunya a Sant Pol de Mar

Per abril 9, 2013febrer 18th, 2021Sense comentaris

Ahir dia 8 d´abril s’ha realitzat, dins del marc de la Jornada Universitària de Gastronomia (JUG), la XXVII edició del Concurs de Cuina Jove de Catalunya, esdeveniment que reconeix i premia al Millor Cuiner Jove de Catalunya i que organitza des de 1980 l’Escola Universitària d’Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPOL), en el qual han participat 12 finalistes de diverses escoles d’hostaleria de Catalunya i professionals del sector menors de 25 anys.

Es tracta de l’acte acadèmic gastronòmic i del concurs de cuina més antics que es celebren a Catalunya ininterrompudament. La temàtica central d’aquesta edició s’ha inspirat en la “Cuina creativa, saludable i amb sabor”, fet que obligava als participants a presentar plats de cuina d’avantguarda, gustosa i concordants als paràmetres típics d’una dieta saludable.

Per aquesta edició l’EUHT StPOL, amfitriona del concurs, ha comptat amb una presidència de jurat de gala: Massimo Bottura, xef executiu del restaurant Osteria Francescana de Mòdena (Italia), qui ha estat al capdavant d’un jurat exigent, amè i proper. Osteria Francescana, amb 3 estrelles Michelin, està considerat el 5è millor restaurant del món segons el prestigiós rànquing dels 50 Millors Restaurants del Món, organitzat per la revista Restaurant i esponsoritzat per S.Pellegrino & Acqua Panna.

Bottura, que és una de les icones de l’alta cuina d’autor italiana, i un dels cuiners més prestigiosos a nivell mundial, està considerat un poeta culinari, ja que el mix de tradició i evolució de les seves creacions converteixen tots els seus plats en obres artístiques. Bottura, a més de presidir el jurat del concurs, ha ofert una presentació de la seva cuina i una lliçó sobre el perfil del xef actual. Ha remarcat els tres ingredients bàsics i necessaris a la personalitat de qualsevol xef: humilitat, passió i somnis, amb l’objectiu d’integrar l’art com una manera de cuinar, on aquest passa per fer visible allò invisible.

El jurat d’enguany ha comptat amb la participació de grans personalitats del sector gastronòmic: Ramon Serra (President del Consell de Direcció d’EUHT StPOL i President de l’Associació Catalana d’Escoles Privades d’Hostaleria), Joan Ras (President de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia), Pau Arenós (Periodista gastronòmic i redactor en cap de El Periódico de Catalunya), Josep Vilella (Gastrònom i membre del grup “5 a taula” de La Vanguardia) i Fernando Toda (Redactor en cap de la revista Saber y Sabor).

Tots els participants han lluitat per aconseguir un dels cinc premis del concurs, que han estat repartits de la següent manera:

> Premi absolut: Núria Prat (Escola Joviat) – Plat “Caballa ahumada con guisantes negros y diente de león”

> Premi a la destresa i millor tècnica d’elaboració: Sara Orra (professional de l’Hotel Mandarin Oriental Barcelona) – Plat “Cappelletti rellenos de ave con papada crujiente y su cigalita a la nage”

> Premi a la imaginació i creativitat: Xavier Benito (Escola Joviat) – Plat “Salmonetes con escamas comestibles y dashi de gambas”

> Premi a la millor presentació: Ignasi Lozano (Sant Ignasi Sarrià)- Plat “Cuello de cordero en espiral de patata y sus especias”

> Premi a la millor aplicació de la temàtica del concurs: Jorge Sáez (EUHT StPOL) – Plat “El mar en Sant Pol”.

Els Guanyadors amb el Jurat
 
 
Massimo Bottura