Articles de l'ACGN

CREACIÓ DE L´ACADÈMIA CATALANA DE GASTRONOMIA I NUTRICIO

Per maig 2, 2014febrer 18th, 2021Sense comentaris

El Govern aprova la creació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició per impulsar la cultura gastronòmica del país

La nova corporació de dret públic neix per promoure, divulgar i protegir la cuina i les activitats gastronòmiques de les diferents comarques de Catalunya

L’Acadèmia també pretén impulsar les ciències de la nutrició per a la millora de la salut i el benestar dels ciutadans

El Govern ha aprovat la creació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, que té per objectiu la recerca, la promoció i la protecció de la cuina i les activitats gastronòmiques pròpies de les diferents comarques de Catalunya. La nova corporació de dret públic abordarà també l’estudi i la promoció de les ciències de la nutrició, per potenciar-ne la integració dins l’estructura sanitària i social amb la finalitat de millorar la salut i el benestar dels ciutadans.
La nova Acadèmia, que actuarà com a òrgan assessor dels organismes públics de Catalunya, s’organitzarà en una Assemblea i una Taula Directiva. Un cop nomenats els acadèmics titulars i de número, la corporació haurà de convocar, en el termini de sis mesos, una reunió extraordinària per tal d’aprovar els estatuts i elegir els membres de la Taula Directiva.
L’Acadèmia es crea en el marc del conjunt d’actuacions del Govern en matèria de promoció de la gastronomia catalana com a element de qualitat i singularitat de la indústria turística i agroalimentària del país i de les actuacions del Govern per donar a conèixer la importància de la nutrició equilibrada en la salut dels ciutadans.
La cultura gastronòmica és una part indestriable de la identitat dels pobles. Així, la declaració, per part de la UNESCO, de les gastronomies de determinats àmbits territorials com a patrimoni immaterial de la humanitat, certifica la percepció general que la cuina catalana és un dels elements formadors de la nostra cultura.
Alhora, el desenvolupament de les ciències de la nutrició cada vegada té més rellevància dins la nostra societat, i és objecte d’estudi. La professió de dietista-nutricionista està definida en el nostre ordenament jurídic com a professió sanitària titulada. Així, els professionals que exerceixen la professió potencien que la nutrició sigui un mitjà adequat per a la millora de la salut i el benestar de la ciutadania i perquè aquesta s’integri dins l’estructura sanitària i social des de les perspectives científica, cultural, laboral investigadora i docent.
29 d´abril de 2014