Articles de l'ACGN

De Via Veneto a l´infinit

Per abril 1, 2014febrer 18th, 2021Sense comentaris

No és un restaurant, però serveix menjar; no és un bar però serveix gintònics; no és un lloc de tapes, però serveix petites porcions; no té gas, ni quasi càmeres, però fa cuina; no ven aromes, però en té una col·lecció; té un nom que no vol dir res, però fàcil de recordar, BY13!

Carles Tejedor, responsable d’aquest invent el defineix com un concepte nou i té raó, no sé com classificar-lo.

La novetat et salta a la vista només mirar la carta. Res a veure amb les cartes normals de restaurant.

Un sol cobert que és alhora cullera i forquilla. Quasi inútil perquè Carles et diu que ho has de menjar tot amb els dits.

Presentats per Abel, cap de sala i cuinats per Chema, el xef, tres menús de petits platets, que no arriben a ser tapes per la seva grandària física, però són enormes en sabor. Fa molt temps que no havia provat res igual. Cada porció cab a la boca d’un sol cop i produeix una explosió de sabors sorprenents.

L’aperitiu unes escopinyes al natural amb escuma de cítrics, chips amb algues i cornets amb guacamole s’acompanya de la no-sangria. Tot un descobriment.

Tres amanides, la Cèsar en un full minúscul d’enciam, la russa, entre dues galetes, es presenta com un tall de gelat de barra, la grega, més tradicional en un petit bol, aromatitzada amb dues gotes d’essència d’api i de gingebre.

Els tartars, tonyina, nebraska i gamba sobre una petita galeta cruixent.

Amb les hamburgueses ( mini ) una de vegetal a partir d’un Portobello.

La pasta de croquetes servida en bol coberta de panko.

Un bol de dashi amb ramen i el millor dumpling que he provat en molt temps.

Podries no acabar mai. Cada nou platet és una nova sorpresa de sabors inesperats, que poden crear dependència i que difícilment trobaràs enlloc més.

Després d’uns postres bons, si bé menys originals, et preparen un gintònic de gin Mare amb alfàbrega, servit en un pot com de melmelada, en el que tu mateix fas de barman, que t’acaba de convèncer de no marxar.

Carles Tejedor ha demostrat amb aquest experiment el que tots sabíem: que és un gran xef. Ara bé, el BY13 ens mostra una nova faceta desconeguda d’ell, encotillat tants anys en la cuina de Via Veneto, magnífica, però ajustada a uns cànons estrictes. Ara materialitza tot el que sap i ha après en una explosió d’originalitat, de fusió i de sabors nous que el situaran on mereix a la gastronomia de Barcelona.

Tot això en un ventall de preus des de 20€ el menú.

Felicitats Carles i emprèn amb il·lusió les noves idees que em vas explicar. Tenen l’èxit assegurat.

http://by13bcn.com/es/

Adreça: L´Avenir, 63. 08021 Barcelona. T. 93 624 24 83
 
Joan Ras
President