Un dels aliments més nutricionals i amb més opcions de la nostra cuina és l’ou. N’hi ha de diferents tipus… els de granja de producció intensiva, els de corral, els ecològics on la gallina es tracta entre cotons i els de xocolata. Sí, tal com ho llegiu, no només són per menjar una bona truita de patata o un ou ferrat, sinó que també són dolços i recoberts de sucre que segons la tradició, sempre apareixen durant els dies de Setmana Santa.

ou de pascuaEl dilluns de Pasqua els nens d’arreu del país rebran la seva mona, el pastís típic d’aquesta festa, que els pastissers converteixen en verdaderes obres d’art. Com mana la tradició, coronant-la, sempre apareix un ou de Pascua acompanyat de petites decoracions com pollets o plomes. ¿En quin moment de la història vam començar a regalar ous de Pascua als nens i buscar pels carrers el famós conill de Pasqua? El motiu d’aquesta tradició té dues causes.

La primera es remunta a la prehistòria, on l’ou significava la tornada a la vida, el reinici. Les diferents cultures van adoptar aquest concepte amb la Pasqua, donat que coincideix amb l’inici de la primavera, l’època on la natura es desperta i tot comença de nou.

La segona causa, és la forta influència de la religió al llarg de la història d’aquest aliment. En l’origen del cristianisme, aquest petit ingredient servia per commemorar la resurrecció de Crist en la Pasqua, i per això, s’anomena ou de pasqua. Es regalaven als éssers estimats durant l’edat mitjana per desitjar que el reinici de l’any portes abundància i fecunditat a la família.

Però perquè es decoren i no es regalen frescos? Perquè del segle XI al XVIII durant la quaresma, l’església no deixava menjar carn durant aquestes dates. Donat que els ous eren considerats carn, molta gent va començar a regalar-los decorats per tal de conservar-los i no llançar menjar, que era pecat.

Ara us proposem exercitar la vostra creativitat. Traieu els pinzells, poseu-vos una bata blanca i a pintar! Tenim dues opcions, decorar els ous de Pascua directament o bullir-los. Aquesta última és més polida, ja que l’ou no fa mala olor. Comencem per fer un forat a cada extrem de la closca, bufem i traiem el rovell. Després tapem els foradets amb  plastilina, i visca la imaginació!

decorar ous de pascua

Les vacances de setmana santa són un bon moment per estar amb la família i les criatures i per això us proposem cuinar ous de xocolata a casa. Aquesta és la recepta:

Ingredients: 200 g de xocolata negra de cobertura, per dos ous.

Preparació:
Es desfà la xocolata al bany Maria fins que arribi a una temperatura de 45ºC, tot seguit es retiren 2/3 parts de la xocolata i es treballa la xocolata sobre el marbre, quan arribi a 30ºC, es barreja amb l’altre terç que hem deixat al bany Maria, de forma que la mescla final tingui una temperatura de 31ºC. S’aboca la xocolata dins un motlle de silicona o de plàstic i donant-li la volta, procurant que les parets interiors quedin completament recobertes. Es deixa solidificar, i quan ja sigui freda, s’enretira el motlle amb cura i es col·loca una mica de xocolata fosa dins una màniga pastissera amb la punta ben fina i es ressegueix tota la vora per enganxar dues meitats. Es deixa assecar i ja està llest!

ou de xocolata