El 3 d’octubre de 2023, es va estrenar la pel·lícula documental “MIBU, la lluna en un plat” del director Roger Zanuy, coproduïda per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i Films Comestibles, al Teatre Tívoli de Barcelona. La presentació va anar càrrec de Carme Ruscalleda i Serra, vicepresidenta i de Joan Roca i Fontané, acadèmic. La cloenda la va realitzar l’Il·lm. Sr. Yasushi Sato, Cònsol del Japó a Barcelona. En finalitzar es va servir un tast japonès servit pel xef Albert Raurich.

Al llarg de la història, els xefs més extraordinaris del món (Ferran Adrià, Yukio Hattori, Andoni Aduriz, José Andrés, Albert Raurich, Massimo Bottura, Joan Roca, Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas) ens van descobrint la família Ishida a través de les anècdotes, pensaments i experiències personals. Es descobreix així, no només la cuina i la taula de Mibu, sinó també els seus anhels, neguits i reflexions vitals. S’entra al seu món acompanyant-los a diversos temples budistes zen dels quals són devots: el recòndit temple de Seidaihi-ji a Nagoya, mai filmat abans d’aquesta pel·lícula, i el bell i popular temple de Senso-ji a Tòquio. S’indaga a la seva filosofia i, amb ella, la cultura més pròpia i ancestral del país del sol naixent.

El film també recrea la història i el passat de Mibu amb escenes de ficció tractades en ombres. Un exercici poètic que descobreix el camí dels protagonistes per arribar a crear la màgia que ofereixen als seus comensals. La cuina de Mibu juga un paper clau en la narració. El documental és analitzat i estudiat amb el seu autor, Hiroyoshi Ishida, i les reflexions que en fan els grans xefs occidentals. Es mostra un menú complet de Mibu que, en aquest cas, gira al voltant dels 36 poetes immortals de la literatura nipona. Per això, el film està esquitxat d’alguns dels poemes d’aquests autors, obres excepcionals, inèdites a occident. Es parla dels seus productes, les seves temporades i la seva relació amb la natura i s’inclou una visita els mercats de Tsukiji i, per primera vegada a la gran pantalla, del nou mercat de Toyosu, el mercat de peix més gran del món. Finalment, els Ishida s’acomiaden reflexionant sobre el seu futur i el seu llegat.

Tanquen la peça amb les notes de la cançó Kimi Ni Muchu (Boig per tu), un cant d’amor a la lluna, aquella que ens serveixen en un plat.

Descarrega el PDF del programa