III_Escudella_i_carn_olla
Avui 28 de febrer de 2017, l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició s’ha desplaçat a Castellbisbal per prendre la IIIª Escudella i Carn d’Olla organitzada per l’esmentada Acadèmia.

Recordem que la primera la vàrem gaudir al Restaurant Gaig de Barcelona el dia 6 d’abril de l’any passat. La segona al Freixa Tradició, també de Barcelona, el 18 de gener d’aquest any. I avui ha estat la primera fora de Barcelona.
A 2/4 en punt de dues ens hem trobat la majoria dels assistents davant la Caserna de Pedralbes, hem unificat cotxes i hem marxat cap a Castellbisbal. En Josep Mª Minguella i els seus acompanyants han agafat un camí alternatiu, però a l’hora acordada estaven a taula.

A l’arribar al restaurant Cal Pupinet hi hem trobat la resta de comensals. En total érem 18 i ens han posat en un reservat al primer pis amb una taula ovalada, que sempre sol ésser agradable.
Els Acadèmics érem:III_Escudella_i_carn_olla
– Miquel Brossa
– Jordi Cortada
– Francesc Dabán
– Rosa Mayordomo
– Paco de la Rosa Torelló
– Josep Mª Sanclimens
– Jon Sarabia
I els amics de l’Acadèmia:
– Mamel ArrautIII_Escudella_i_carn_olla
– Joan Coma
– Jaume Gonzàlez Agàpito
– Mª Dolores Guajardo
– Joan Guitart
– Joan Lagen
– Josep Mª Minguella
– Lluís Planas
– Lluís Prenafeta
– Javier Riera Marsá
– Jordi Roura

El brigadier Sr. Paco de la Rosa Torello s’ha adreçat a tots els Acadèmics i també ha informat que durant el pròxim mes de març celebrarem una altra Escudella i Carn d’Olla al nou Leopoldo de Barcelona.
Per als qui ens agrada la cuina catalana, quasi totes les Escudelles i Carn d’Olla tenen el seu atractiu però després de provar-ne tres no està de més valorar-les.

La més interessant va ésser la del Freixa Tradició, però excessivament abundant, i amb els galets de l’escudella una mica massa “al dente”.

Avui ha estat correcte però és la que tots hem valorat menys. L’escudella massa espessa, i amb el caldo poc saborós. Les verdures (cigrons, col, patata i pastanaga) correctes, però no molta varietat i una mica insípides. La carn d’olla interessant, bàsicament la botifarra negra i la pilota. Tot una mica fred. La gallina i la resta de carns de vedella, unes amb os i altres sense una mica eixarreïdes. Correctes l’orella i el morro i la botifarra blanca. A la ceba que ens han servit entre l’escudella i la carn d’olla li faltava una estona amb aigua i sal o vinagre.

Unes taronges ben bones de postres i un vi i cava molt discrets.

Em permeto dir que tots hem gaudit molt, però com a persones que ens agrada la gastronomia crec que aquests comentaris sempre cal fer-los amb to un xic crític-constructiu, que penso que és el que hauríem de fer cadascú de nosaltres quan visitem un restaurant.

Com deia ens ho hem passat molt bé. Una taula ovalada dóna molt joc. Abans de començar a dinar, Monsenyor Gonzàlez Agàpito ha beneït la taula, després hem contestat una enquesta, de la que parlarem més endavant, hem anat valorant cadascun dels ingredients del dinar i al final Monsenyor Jaume Gonzàlez Agàpito ens ha parlat del Vaticà i de l’actual Sant Pare, en Josep Mª Minguella del Barça i en Jordi Cortada ens han tancat l’àpat interpretant amb la seva meravellosa veu quatre interessants cançons, mentre aprofitàvem al màxim els cafès i les infusions.

III_Escudella_i_carn_olla
A un quart de cinc tornàvem a agafar els cotxes i abans de tres quarts de cinc tothom estava al seu respectiu despatx o fent la corresponent migdiada.
Gràcies a tots per la vostra assistència i fins a la següent.

ENQUESTA PLATS FAVORITS DELS CATALANS.
Fa pocs mesos la revista Cuina va fer una votació sobre els plats favorits dels catalans.
Els dos més valorats i molt frec a frec varen ésser en primer lloc l’escudella i carn d’olla seguida del pa amb tomàquet.
Avui nosaltres n’hi hem afegit vint-i-cinc més i tres postres.
Es tractava de posar un 1 davant del plat preferit, un dos pel segon, un tres pel tercer, un quatre pel quart i un cinc pel cinquè.
Per fer la valoració ho hem fet al revés. Hem donat 5 punts pel que heu elegit com a plat favorit, 4 punts pel segon favorit, 3 punts pel tercer, dos punts pel quart i un punt pel cinquè.
III_Escudella_i_carn_olla
III_Escudella_i_carn_olla