El passat 14 de abril, a l’antiga fàbrica DAMM de Barcelona, va tenir lloc la celebració de la IX Edició dels Premis Nacionals de Gastronomia, que des de l’any 2002 l’Acadèmia Catalana de Gastronomia atorga. Uns guardons a aquells cuiners, restaurants, professionals o col•lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana que al llarg de l’any 2010 han destacat per la seva tasca i aportació a la cuina.
L’acte va comptar amb l´assistencia del President de la Generalitat, Artur Mas, del Conseller d´Agricultura Josep María Pelegrí, del President de l´Acadèmia Joan Ras, dels premiats i els seus familiars, dels membres de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, membres del Consell de la DAMM i l’assistència d´invitats com Xavier Trías o Luis del Olmo, entre uns altres. El fantàstic catering va ser servit pel premiat Can Jubany i l’acte va ser un èxit de convocatòria.
Els guanyadors d’aquest any han estat:
– PREMI AL RESTAURANT DE L’ANY: CAN JUBANY (Nandu Jubany)
– PREMI AL CUINER JOVE: DANI LECHUGA (Caldeni, Barcelona)
– PREMI AL PROFESSIONAL DE L’ANY: ANNA BELLSOLÀ (Baluard, Barcelona)
– PREMI A LA TASCA DE DIVULGACIÓ: CRISTINA JOLONCH (La Vanguardia) i JORDI ESTADELLA (a títol pòstum).
– PREMI ESPECIAL DE L’ ACADÈMIA CATALANA DE GASTRONOMIA: FRANCESC FORTÍ (El Racó d´en Binu, Argentona)
Els assistents van gaudir d’un meravellós menú preparat per Can Jubany, consistent en:
Al Nitrogen…
Gin-fizz nitro
Caipirinha nitro
L’aperitiu…
Air-baguette de cansalada ibèrica amb caviar d’oli d’oliva verge
Llonganissa amb pa i tomàquet
Mini amanida de tomàquet, anxoves i encortits
El vermut a la llauna
Nougat d’amanida Cèsar
Coca de poma caramelitzada i mi-cuit de foie
Patates braves “amb pell”
Gnoccis de carbassa amb cruixent de pernil ibèric
A la planxa…
Truita amb pa i tomàquet i pernil ibèric
Selecció especial de vins i formatges, refrescs i cava
A taula…
Pèsols ofegats amb fetge d’anec
Caneló de pollastre de pagès amb múrgoles a la crema
Morro de vedella amb escamarlà
Les postres…
Borratxo amb plàtan i rom
Cafès i Caixa sorpresa de bogeries dolces
Pa de Baluard
CELLER
FREIXENET, Elyssia Pinot Noir Brut
MASCARÓ, Cava Rosat Brut “Rubor Aurorae”
BODEGUES SUMARROCA, Cava Gran Brut Rosat
TORELLÓ Crysalis 2010
CASTILLO PERELADA, Finca Malaveïna 2007
FREIXENET, Cava Malvasía 2001
Cerveses DAMM