Articles de l'ACGN

LA CUINA A SILS

Per febrer 13, 2014febrer 18th, 2021Sense comentaris

El passat dimecres, dia 12 de febrer, vaig assistir en representació de la nostre Acadèmia a un dinar al Hotel 10 Casanova, de la nostre ciutat, organitzat per la entitat LA CUINA A SILS, amb la assistència del seu portaveu en Xicu Anoro, en Raimond Blasi, Regidor de Comerç, Consum i Mercats de l’Ajuntament de Barcelona, en Josep Anton Rojas, Director de Desenvolupament de Mercats de Turisme de Barcelona, altres personalitats i periodistes.

La cuina a Sils es un col·lectiu que va néixer a començament dels anys noranta amb el propòsit de recuperar i preservar el ric patrimoni gastronòmic de Sils.

El col·lectiu està constituït, bàsicament, per dones, que tenen el seu nucli originari en les populars “iaies” de Sils.

Vàrem gaudir els següents plats elaborats per las iaies “in situ”:

 — Aperitius de anxoves i botifarra dolça.

 — Sopa de carn d’olla amb mandonguilles.

  — Fideua de carn.

  — Fricandó clàssic.

  — Bacallà amb panses i pinyons.

  — Cuixes d’ànec amb salsafins.

  — Crema catalana amb bunyols de Quaresma.

Tot molt bo, molt cassolà i autèntic, regat amb bons vins del Celler Castell de Peralada.

Durant la seva existència han publicat diversos llibres sobre la seva cuina popular, organitzant sortides a diverses ciutats d’Espanya i del estranger per difondrà las seves receptes populars; i sempre cuinen amb las iaies davant del assistents. Els dibuixos de tots els llibres de Cuina a Sils son obra de Rosa Gelpí, membre de l´Acadèmia Catalana de Gastronomía.

Constitueixen una idea original,  que portant a terme amb força i autenticitat, segueixen un bastió de la cuina i cultura catalanes  a tot arreu a on van.

FELICITATS, doncs son un exemple de difusió dels nostres valors culinaris tradicionals.

Josep Casas.
Secretari General ´de l´ACG