La Guia Michelin 2017 per a Espanya i Portugal atorga la primera estrella a cinc establiments catalans: Céleri, Xerta, Ca l’Arpa, La Boscana i L’Antic Molí

Apolo Casagrande i Martín Berasategui han rebut la tercera estrella Michelin al restaurant Lasarte de Barcelona

Paolo Casagrande i Martín Berasategui

Ahir al vespre la guia gastronòmica per antonomàsia va presentar a Girona la seva última edició per a Espanya i Portugal. I va sorprendre, atès que pocs esperaven que l’anunciada nova tercera estrella anés a parar a Barcelona. Amb el reconeixement de la cuina del restaurant Lasarte, que dirigeix el xef basc Martín Berasategui amb el cap de cuina Paolo Casagrande, la capital catalana aconsegueix comptar per primera vegada amb un establiment de tres estrelles Michelin. Mai, des que es va editar la guia per primer cop a Espanya, havia succeït. I ens hem de remuntar a 1910.
Enguany cap restaurant català ha rebut la segona estrella, però sí que n’hi ha hagut cinc que s’han incorporat a la guia vermella amb una. És el cas del barceloní Céleri, que, sota la direcció del xef Xavier Pellicer, ha vist reconeguda la seva proposta basada en els productes vegetals, de temporada i de proximitat.
Només uns quants mesos després de l’obertura a l’hotel Ohla Eixample, el restaurant Xerta ja ha estat beneït per la publicació francesa. El xef Fran López ha importat exitosament a Barcelona l’homenatge a l’essència de la cuina del Delta de l’Ebre que ja el va fer mereixedor d’una estrella Michelin al restaurant Villa Retiro, precisament a la localitat tarragonina de Xerta.

Fran López, xef de Xerta Restaurant, guardonat amb una estrella Michelin

Fran López

De ben segur que Pere Arta va viure amb una emoció especial la recuperació de l’estrella que havien retirat al seu restaurant Ca l’Arpa, a Banyoles. A Bellvís, a Lleida, també van tenir motiu de celebració amb la concessió de la primera estrella al restaurant La Boscana, comandat culinàriament per Joël Castanyé.
I a Tarragona, el restaurant d’Ulldecona L’Antic Molí, amb Vicent Guimerà al capdavant, completa el llistat dels establiments que han estat guardonats a Catalunya amb la primera estrella. El fet que les quatre demarcacions catalanes hagin estat guardonades pels crítics de la Guia Michelin és una demostració de l’excel·lent oferta d’alta gastronomia al llarg de tot el territori.
La pluja d’estrelles de la Guia Michelin 2017 —la més generosa dels últims 25 anys— ha deixat en tot Espanya un nou tres estrelles, el restaurant Lasarte, cinc nous restaurants amb dues estrelles i 15 establiments que reben la primera.
Des de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició  —que va estar representada a la gala d’ahir a Girona per l’acadèmic i tresorer Paco de La Rosa— celebrem l’èxit que suposa per a la cuina feta a Catalunya aquesta gran notícia i felicitem a tots els premiats per llur tasca extraordinària. Estem convençuts que en les properes edicions la nostra gastronomia mantindrà la seva bona estrella.

L'acadèmic Paco de la Rosa, el xef Xavier Pellicer i el president Carles Puigdemont, durant la presentació de la Guia Michelin 2017

L’acadèmic Paco de la Rosa, el xef Xavier Pellicer i el president Carles Puigdemont