Actualitat gastronòmica

Michelin reparteix estrelles a l'hotel Palace de Barcelona

Per novembre 25, 2011Sense comentaris

No hi ha cap nou tres estrellas a Espanya, i els establiments amb la màxima puntuació passen de ser set a cinc.

Ahir MICHELIN va fer lliurament de les estrellas de la seva guia per a l’any 2012. A Catalunya, la retirada de la guia del Bulli, que va tancar les seves portes al juliol, i la pèrdua de la tercera estrella de Can Fabes situa al Celler de Can Roca i el Sant Pau, de Carme Ruscalleda, com els únics catalans triestrellados. Juan Mari Arzak, Martín Berasategui i Pedro Subijana mantenen el màxim reconeixement de la guia en els seus establiments donostiarres.

El President de l´Acadèmia Catalana de Gastronomia, Joan Ras, amb Miquel Brossa i Toni Massanés 

Jordi Cruz, un dels quals van cuinar ahir (al costat de Roca, Ruscalleda, els germans Torres i Romain Fornell), ha recuperat la segona estrella per Àbac, reconeixement que va perdre l’any passat després de la marxa de Xavier Pellicer a Can Fabes. El xef Quim Casellas, del restaurant Casamar, en Llafranc (Girona), ha obtingut la primera estrella per a l’establiment que regenta al costat de la seva germana a l’hotel de la seva família i en el qual ofereixen una cuina creativa que aposta pels productes del seu entorn més proper. És l’únic establiment a Catalunya que ha obtingut la seva primera estrella.

Algunes de les puntuacions més reclamades pels crítics i els clients, com la segona per a Can Jubany, o la primera per Coure, Koy Shunka, entre unes altres, no han arribat tampoc aquesta vegada. Com tampoc han pujat la seva puntuació els restaurants de Romain Fornell o dels germans Torres.

De la guia desapareixen aquest any el Bulli, que ha tancat com a restaurant per reobrir, en 2014, convertit en El Bulli Foundation, el Drolma, que va tancar també fa uns mesos, i Lluçanès, després de la marxa d’Àngel Pasqual i Rosa Morera.

Barcelona passa així a tenir dos restaurants amb dos estrellas (el Lasarte i ara el Àbac) i Madrid guanya dos nous biestrellados: Diverxo, del xef David Muñoz i el Club Allard, que regenta Diego Guerrero.

En la resta d’Espanya, alguns dels eterns candidats a la tercera estrella, com Quique Dacosta i Andoni Luis Aduriz, segueixen esperant mentre reben el reconeixement dels gastrònoms de tot el món, que els situen en el més alt.

D’altra banda, Marcelo Tejedor, ha recuperat la que ja tenia a casa Marcelo (Santiago de Compostel·la), i guanyen també una Rodrigo de la Calle, el xef d’Aranjuez que aposta per la gastrobotánica, i Francis Paniego, per al restaurant Marquès de Riscal (Elciego-Àlaba), la cuina del qual dirigeix.

Entre les novetats portugueses (la guia és d’Espanya i Portugal) destaquen la segona estrella per al restaurant Ocean (Amaçao de Pêra-Faro) i la primera per Feitoria de Lisboa i el The Yeatman (Vila Nova de Gaia, Porto).

CATALUNYA
Guanyan una estrella:
ÀBAC (Barcelona) – 2 estrellas
CASAMAR (Llafranc) – 1 estrella
Perden una estrella:
CAN FABES (Sant Celoni) – 2 estrellas
DROLMA (Barcelona)* – 0 estrellas
LLUÇANÈS (Barcelona)* – 0 estrellas
RESTA DE ESPANYA

Guanyan una estrella:
EL CLUB ALLARD (Madrid) – 2 estrellas
DIVERXO (Madrid) – 2 estrellas
NERUA (Bilbao) – 1 estrella
MARALBA (Almansa) – 1 estrella
RODRIGO DE LA CALLE (Aranjuez) – 1 estrella
CHOCO (Córdoba) – 1 estrella
MARQUÉS DE RISCAL (Elciego) – 1 estrella
LILLAS PASTIA (Huesca) – 1 estrella
ES FUM (Palmanova, Mallorca) – 1 estrella
JARDIN (Port d’Alcudia) – 1 estrella
ANNUA (San Vicente de la Barquera) – 1 estrella
SOLANA (Ampuero) – 1 estrella
CASA MARCELO (Santiago de Compostela) – 1 estrella
SILABARIO (Tui) – 1 estrella
Perden una estrella:
KOLDO MIRANDA (Avilés)* – 0 estrellas
A REIXIDORA (Bentraces) – 0 estrellas
GADUS (Cala d’Or) – 0 estrellas
LA SOLANA (Gijón) – 0 estrellas
LA BROCHE (Madrid) – 0 estrellas
CAFÉ DE PARÍS (Málaga) – 0 estrellas
TIERRA (Toledo) – 0 estrellas
RAMIRO’S (Valladolid) – 0 estrellas
IKEA (Vitoria)  – 0 estrellas

*Tancament del restaurant

Font: La Vanguardia