Premis Vinari

La revista digital Vadevi,cat, especialitzada en els vins catalans, organitza els Premis Vinari que premien els millors caldos catalans  de l’any i ajuden a orientar el consumidor final sobre el producte local de qualitat. El passat divendres 6 d’octubre, es va celebrar la seva cinquantena edició a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, una de les millors terres de vins del nostre país, on es va fer entrega dels guardons que certifiquen els millors vins de 2017.
En aquesta edició, s’hi van presentar més de 870 referències de 235 cellers, que representaven les 12 denominacions d’origen catalanes de vins. Aquestes xifres demostren que el sector vinícola català és cada cop més fort, amb nous cellers i propostes trencadores que sorprenen els membres del jurat.
Aquest jurat, format per una setantena d’experts en el món de l’enologia, sommelieria, distribució, exportació, prescripció i periodistes, juntament amb l’ICAVI, un dels impulsors de la revista Vadevi, van qualificar en quatre jornades de tast a cegues  durant els mesos de juny i juliol a la seu de Monvínic (Barcelona). També van qualificar en una final, celebrada el 04 de setembre. Van escollir els millors vins pel seu equilibri, aroma, olor o gust.
Finalment, divendres es van desvetllar els resultats i es va celebrar la gala d’entrega de premis. Aquest any, el vencedor de la nit va ser el vi negre Turó de les Abelles 2013 de la Finca Viladellops, que pertany a la D.O. Penedès. No només va guanyar el Premi al millor vi negre de guarda, categoria de negres amb criança superior als 21 mesos, sinó que també es va endur el reconeixement al millor vi ecològic i va obtenir el premi més cobdiciat, el Gran vinari d’Or 2017, que l’atorga com el millor vi de Catalunya de 2017.

El Gran Vinari d'Or 2017
Aquest vi està compost per un cupatge a parts iguals de sirà i garnatxa negra, una de les varietats més premiades d’aquesta edició, del qual s’elaboren al voltant de 2.000 ampolles. Turó de les Abelles és l’ icona del celler, d’expressió mediterrània, elegant i molt gastronòmic. Els més de 70 tastadors que l’han puntuat a cegues, l’han premiat per la seva amplitud aromàtica, amb un perfil afruitat, floral molt fresc i especiat, així com la seva elegant estructura i el pas intens pel paladar.

En categoria d’escumosos, el cava Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011 va ser l’escollit per emportar-se el reconeixement de Gran Vinari Escumós 2017. Aquesta Cava, nascuda el 1987 a Sant Sadurní d’Anoia, segueix el llegat familiar que s’inicià el 1897, elaborant una producció limitada de caves de qualitat amb una gran personalitat.
Turo-de-les-AbellesEls guardons més destacats van ser els següents:

  • Gran Vinari d’Or, 2017 que distingeix el millor vi català: Turó de les Abelles 2013 de la Finca Viladellops.
  • Gran Vinari Escumós 2017, que distingeix el millor escumós català: Maria Rigol Ordi Gran Reserva Brut Nature 2011.
  • Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic: Turó de les Abelles 2013 de la Finca Viladellops.
  • Premi Monvínic 2017 a la Trajectòria Professional en el món del Vi: Rosa Vila, sommelier.
  • Premi Vinari AGBAR 2017 a la Millor Etiqueta de Vi: Floresta 3B8, Pere Guardiola.