Uncategorized

Mistura, la festa gastronòmica més gran de Latinoamerica

Per setembre 19, 2011febrer 18th, 2021Sense comentaris

Mistura s’ha consolidat en pocs anys com la fira gastronòmica més important d’Amèrica Llatina i adquireix creixent notorietat  internacional. I és que no és només un festival de menjars, sinó molt més. Aquest any s’espera que assisteixin prop de 300.000 visitants. Del 9 al 18 de setembre, la fira reuneix als diversos actors de la cadena gastronòmica del Perú: petits agricultors, productors de “pisco”, cuiners, forners, “vivanderas”, “dulceras”, “huariques”, restaurants, instituts de cuina, empreses processadores d’aliments.
DE TOT EL MÓN
Els cuiners més aclamats de tot el planeta vénen a Lima per compartir el millor de la seva filosofia, desempaqueten el seu talent a la nostra ciutat, mentre nosaltres aprofitem per compartir amb ells el millor de la nostra cultura. Entre uns altres, es troben grans noms de la cuina com Ferran Adrià, Albert Adrià, Yuki Hattori, Bruno Oteisa, Enrique Olvera, Dante Liporace, Matías Colom, Mikel Alonso, Mitsuharo Tsumura, Renato Peralta, Sumito Estevez, Tomás Olivera i Pedro Miguel Schiaffino.

Actualment hi ha més de 80.000 joves peruans que estan estudiant gastronomia, especialment en les situades a les zones d’extrema pobresa de Lima. Gràcies a la col·laboració espanyola des de fa uns tres anys s’ha començat a trencar la cadena de pobresa. S’estima que la gastronomia peruana va generar uns 4.200 milions de dòlars en el 2010 i aconseguirà els 5.000 milions de dòlars en el 2011, segons estadístiques del sector.

Davant un auditori de més de 2.000 persones, compost per estudiants de gastronomia, propietaris i proveïdors el xef espanyol Ferran Adrià, considerat com un dels més influents del món, va assegurar que la gastronomia possibilitarà que l’economia peruana abast gran importància en el futur: “Els restaurants generen molts diners, i per això el Perú es va a convertir en un país molt important a nivell econòmic en el futur, i estic segur que la cuina va a ser culpable de molt d’això”, va subratllar. Recordant el boom gastronòmic espanyol que es va iniciar a la fi dels seixanta que ha permès la consolidació del sector turístic que, malgrat la crisi del maó, no ha decaigut com altres sectors.

Adrià, propietari del famós restaurant espanyol El Bulli, es va presentar al costat del reconegut xef peruà, Gastón Acurio, en la fira gastronòmica Mistura que es desenvolupa a Lima, en el fòrum Hereus de la Cuina Peruana. El destacat xef espanyol, va recomanar als joves estudiants de cuina, un “ofici que és molt dur” i en el qual s’ha de començar des d’a baix, a no pensar en l’econòmic, i a ser ètics: “La cuina ha de ser una expressió i l’un altre és una conseqüència. Si la teva mestresses la cuina, has de ser ètic, i és veritat, no són paraules i no és populisme, has de ser ètic”, va dir.
Font: La Vanguardia