Al llarc de les meves escales navegant per l’amazonia, he tingut l’ocasió de degustar els mes apreciats peixos d’aquest riu.
De Santarem a Manaus, la experiència es molt mes positiva que al Perú (Ikitos), a on els peixos son insípids, petits i plens d’espines.
Destacaré una menja excepcional, possiblement sols comparable al “capi-te’n”, gran peix blanc del delta interior del Níger, o una mena de llobarro d’aigua dolça, de carn dura com una rascassa, al llac Atitlan, Guatemala.
Les fotografies l’il·lustren, com a producte estrella, al mercat del peix de Manaus, es la peça de ventresca davant la bascula i al plat son les custelletes, es tracta d’un mamífer.
No dic la espècie, per que figura que està protegida, però les millors parades en tenen a la vista de tot hom. Las costelletes semblen de porc, però la espina es molt mes fina i la carn saborosa amb una altíssima proporció de greix, superior a la d’una ventresca de tonyina vermella del meditarà.
Realment interessant.
Miquel Brossa
Nadal 2012