Articles de l'ACGN

Premis anuals nacionals de gastronomia 2011

Per desembre 16, 2011febrer 18th, 2021Sense comentaris

ABaC, premiat Restaurant de l’Any per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia

La Gal·la de lliurament dels Premis Nacionals de l’Acadèmia Catalana de  Gastronomia 2011 es  celebrarà el proper mes d´abril del 2012 a Barcelona.

Un any més, el Restaurant Via Veneto de Barcelona ha acollit ahir la proclamació dels Premis Nacionals Anuals de Gastronomia que l´Acadèmia atorga cada any a aquells cuiners, restaurants, professionals o col·lectius i institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que al llarg de l’any han destacat més en cadascun dels apartats següents: millor restaurant, millor cuiner jove, millor professional i premi especial de l´Acadèmia.

Aquest any, i per primera vegada, l’Acadèmia ha incorporat també la categoria de millor
esdeveniment gastronòmic de l’any.

Els acadèmics membres de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia han anat emetent els seus vots secrets al llarg de tot l’any, i el seu recompte final, realitzat aquest últim mes, ha donat com a resultat el següent:

PREMI AL RESTAURANT DE L’ANY: ABAC (Jordi Cruz)

Pel que representa el seu xef, Jordi Cruz, jove, dinàmic i creatiu, amb els seus 33 anys i amb una llarga trajectòria demostrada per començar amb la estrella Michelin aconseguida al restaurant L´Estany Clar de Berga, sent el cuiner més jove “estrellat” d’Espanya en aquell moment, seguint pel restaurant L´Angle a Sant Benet de Bagès i, finalment, havent obtingut una sobrada segona estrella amb aquest restaurant que ha quedat elevat a la categoria de ser el primer establiment de la Ciutat Comtal.

PREMI AL CUINER JOVE: MARC GASCONS (Els Tinars, Llagostera)

Per ser representant d’una saga generacional de restauradors, amb capacitat demostrada, fent una cuina tradicional, amb màxim respecte al producte i la qualitat de la matèria primera i preservant la catalanitat de molts plats,  especialment de la cuina empordanesa. Testimoniant, com altres restaurants exemplars del nostre país, la continuïtat generacional de la restauració tradicional catalana al seu restaurant Els Tinars a Llagostera.

PREMI AL PROFESSIONAL DE L’ANY: PAU ARENÒS (El Periodico)

Periodista gastronòmic a carta cabal, amb gran capacitat de treball demostrada a la seva tasca divulgativa, palesa el seus articles d´El Periodico i a la macro obra publicada recentment anomenada “La cocina de los valientes”. Envoltat sempre d’una elevada intel·lectualitat i capacitat de promoure la nostra cultura culinària d’una manera critica quan cal i constructiva quan es mereix.

PREMI AL ESDEVENIMENT GASTRONÒMIC DE L´ANY: RESTAURANTS CONTRA LA FAM

Acció desenvolupada amb gran èxit per l´ONG Acció contra la Fam y la Federació espanyola d´Hosteleria, a nivell de tota Espanya, per lluitar contra la desnutrició infantil, en la qual han participat 487 restaurants de tota Espanya, dels quins 30 estan a Catalunya. Cada un dels restaurants col·laboradors ha escollit un plat o menú de la seva carta i  ho designen com a solidari. Per cada client que ho consumeix el restaurant donarà un import destinat a pagar  tractaments que salvin la vida de nens amenaçats per la desnutrició infantil i les seves famílies als països més pobres del món.

PREMI ESPECIAL DE L’ ACADÈMIA CATALANA DE GASTRONOMIA: FUNDACIÓ ALICIA (Sant Benet de Bagès)

Encapçalada pel seu President, en Ferrán Adrià, i pel seu Director Toni Massanés, dels que sobra tot comentari, la Fundació es premia per la seva activitat immaculada i desbordant, el seu equip de col·laboradors, que s´ha posat de manifest amb la seva investigació alimentaria, els seus estudis d’innovació, cursos de cuina desenvolupats recentment a l´Universitat de Harvard, les seves relacions internacionals, o la seva actuació com a embrió fundacional de la nova i llampant Universitat Basca “Basque Culinary Center”, etc.. etc…

Amb l’atorgament d’aquests Premis Nacionals l’Acadèmia Catalana de Gastronomia vol  fer públic el reconeixement als guardonats per la seva tasca al llarg de l’any en l’àmbit de cadascun dels apartats establerts. A més, aquests Premis Nacionals de Gastronomia constitueixen un important mitjà de divulgació de les finalitats i el compromís que aquesta acadèmia té amb la cuina catalana, patrimoni cultural del nostre país, la identitat de la qual s’ha de preservar, recolzar, impulsar i divulgar.