Trobades gastronòmiques

PREMIS NACIONALS ANUALS DE GASTRONOMIA 2014

Per desembre 23, 2014febrer 18th, 2021Sense comentaris

Un any més, l’Acadèmia va celebrar el passat 9 de desembre, el Sopar del President al Restaurant Via Venetode Barcelona aprofitant la vetllada per anunciar els guanyadors dels Premis Nacionals Anuals de Gastronomia que cada any l’Acadèmia atorga a aquells cuiners, restaurants, professionals o institucions relacionades amb el món de la gastronomia catalana, que en el transcurs de l’any han destacat més en cadascuna de les categories següents: millor restaurant, millor cuiner jove i premi especial de l´Acadèmia.

Al llarg de l’any els Acadèmics han emès els seus vots amb el següent resultat final:

PREMI AL RESTAURANT DE L’ANY: MIRAMAR DE LLANÇÀ del Cuiner Paco Pérez
És un cuiner d’ampli recorregut que compte amb dues estrelles MICHELIN enel RestaurantMiramar, així com amb dues estrelles MICHELIN a la Enoteca de Barcelona i una més al Restaurant cinc de Berlin.

PREMI AL CUINER JOVE I EMPRENEDOR
: ANTONIO SIMOES (Restaurant: La Taberna del Clínic)
Amb només 30 anys però amb una amplia experiència té una cuina que ha evolucionat des d’una cuina de plats clàssics a una de tapes i platets  de disseny,  amb un gran respecta pel producte, i amb un gran èxit. Es tracte d’un estil únic que premia  el sabor i les textures.

PREMI ESPECIAL DE L’ ACADÈMIA CATALANA DE GASTRONOMIA: A TITOL POSTUM A JEAN LUC FIGUERAS

Mort recentment a Turquia amb les botes posades cuinant a la primera edició dela Mediterranean Culinary Days.Cuiner nascut a França però considerat una peça clau en la historia de la cuina barcelonesa moderna.

L’Acadèmia farà lliurament dels guardons el proper mes de maig de 2015.

Amb l’atorgament d’aquests Premis Nacionals l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició vol fer públic el reconeixement als guardonats per la seva tasca i trajectòria en l’àmbit de cadascuna de les categories esmentades. A més, aquests Premis Nacionals de Gastronomia constitueixen un important medi de divulgació de les finalitats i el compromís que aquesta Acadèmia té amb la cuina catalana (patrimoni cultural del nostre país), identitat de la qual s’ha de preservar, recolzar, impulsar i divulgar.

En segon terme, no podíem deixar de parlar del magnífic sopar que vam gaudir al restaurant Via Veneto. Com cada any, reben a l’Acadèmia amb els braços oberts, oferint-nos un servei exquisit i posant a la nostra disponibilitat un equip humà extraordinari.

Amb motiu del 25è aniversari de l’Acadèmia, vam proposar al restaurant que per al sopar es servissin plats emblemàtics d’altres anys, i com era d’esperar el Srs. Monje  van entendre perfectament l’objectiu encertant cadascun dels plats escollits, i al mateix temps agraïm,  l’excel·lent treball del cuiner Sergio Humada i el seu equip. Com cada any, vam poder comptar de nou amb el Cellers Freixenet, Torelló, Perelada i Sumarroca, així comVila Vinitecaque ens van cedir uns vins i uns caves excepcionals.

 El menú va estar compost per un aperitius especialsVia Veneto:

Encenalls de pernil de Jabugo
Cruixent de Bacallà al pil-pil amb emulsió d’all negre
Olives “Gordal” amb Gelee de Vermuth de Reus
Croquetes de “Txangurro”
Brou de mongetes de Tolosa
Tosta de pa de pagès amb moll de l’ós al perfum de Tòfona Blanca
“Ceviche” de Peix de Llotja de Palamós
“Sandwitch” de Garrí
Teules de parmesà d’anxoves de l’Escala

Per un primer plat…

 RAVIOLI DE GAMBES DE PALAMÒS AMB LLUR SALSA
(Plat servit al quart dinar de l’Acadèmia al 5/11/1991; Brigadier Armand Caraben)

  Xarel.lo 100%, Sumarroca  (Penedès)

 Per un segon plat…

 MIL-FULLS DE PORROS AMB FETGE D’ANEC I TÒFONES NEGRES D’OLOT
(Plat servit al Primer Dinar de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia 22/2/1991; Brigadier Nestor Lujan)

 Garnatxa blanca 100%,  Clos Des Fees Blanc 2013 (Languedoc-Roussillon)

I per tercer plat…

 CUIXA DE PULARDA  FARCIDA I ROSTIDA EN EL SEU SUC AMB PURÉ D’API
(Plat servit al dinar de l’Acadèmia del 13 de setembre del 1994)

 Finca Espolla 2010, Perelada  (Emporda)
(4 varietats: monastrell, syrah, cab, sauv.  i garnatxa)

 Per als postres…

LLAGRIMA DE XOCOLATA AMB CIRERES A L’ARMAGNAC DAMUNT D’UN SOL DE CREMA VAINILLA
(Plat servit al seté dinar de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia, l’1 de Juliol del 1992; Brigadier Francesc Noy i Ferrer)

 Brandy Narciso Mascaró (UGNI BLANC)

Des d’aquí volem donar les gràcies a tots aquells Acadèmics que un any més van poder assistir en aquest Sopar i en nom de la Taula Directiva, esperem que hagin passat una bona vetllada i a tots aquells que no van poder ser-hi els esperem l’any que ve amb la mateixa il·lusió que sempre.

Bon Nadal i Bones Festes