Un any més, els nervis estan a flor de pell. I no és per menys, ja que la revista britànica de gastronomia “Restaurant” premia cada any els cinquanta millors restaurants del món. En aquesta llista de l’elit gastronòmica només entra la “crème de la crème“, aquells xefs que cada dia omplen la cuina d’energia, passió i amor per la seva feina, creant un llenguatge propi amb els aliments i els seus plats, que transporten al comensal al seu món i al que el seu restaurant vol transmetre.

Aquest any, a Melbourne, s’ha celebrat l’esdeveniment on ha destacat l’Eleven Madison Park de Nova York com el millor restaurant del món, que l’any passat havia quedat tercer i que aquest any ha aconseguit encapçalar el podi per primera vegada. Ha desbancat l’Osteria Francescana, que aquest any ha obtingut la segona posició i però que manté la primera com a millor restaurant europeu. Per completar el podi, ens omple d’il·lusió i alegria que s’ha premiat el Celler de Can Roca com al tercer millor restaurant del món. Ha perdut una posició però la gesta continua sent magnífica, ja que es manté per setè any consecutiu en el podi dels tres millors, i ja en fa nou que estan a la llista dels 10 millors restaurants del món! Curiositats de la vida, el presentador de la gala d’enguany, l’anglès Mark Durden-Smith, va pronunciar unes paraules profètiques a l’inici de l’acte “Tres és el número màgic: tres eren els fantasmes de nadal, tres eren els mosqueters i tres són els germans Roca”. I aquesta va ser, precisament, la posició en què van quedar. “Per a nosaltres, el número tres és màgic. Estem molt contents”, va declarar el sommelier Josep Roca, al seu restaurant de Girona.

El Celler de Can Roca ha estat reconegut també per primera vegada amb el premi The Ferrari Trento Art of Hospitality que van recollir el Joan i el Jordi Roca. “No havíem rebut mai un premi a l’hospitalitat de la sala, i ens la premien com la millor del món, per tant estem molt feliços” deia el Josep Roca, remarcant que el premi és per tot l’equip humà que forma part la sala del restaurant. En els últims anys, si recapitulem i mirem endarrere, la seva col·lecció de premis per part de la revista “Restaurant” ha anat augmentat de manera meteòrica: el millor restaurant del món 2013 i 2015, el de millor cuiner per a Joan Roca en 2016, i el de millor pastisser per a Jordi Roca el 2014.

Si mirem altres catalans que han obtingut un reconeixement, no podem evitar parlar del restaurant  Disfrutar, dels xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch que no només han obtingut el 54è millor restaurant del món sinó que també ha guanyat el premi al restaurant amb més potencial del 2017. El restaurant Tickets també ha obtingut una molt mereixedora 24a posició, escalant posicions del número 29.

Pel que fa als restaurants espanyols que entren dins la llista dels 10 millors es troben: l’Asador Etxebarri (Axpe, Espanya) en 6a posició i Mugaritz (Sant Sebastià, Espanya) en 9a posició.

L’any que ve, l’acte del llistat The World’s 50 Best tindrà lloc a Barcelona. Ja ho tenim marcat al calendari!