Raw Food_Nova tendènciaLa cuina evoluciona amb el pas del temps, amb noves tendències que l’enriqueixen. El Raw Food no és una excepció. Més que una tendència culinària, és un concepte que va més enllà, ja que es considera un estil de vida que vincula la salut física i mental amb aspectes gastronòmics, socials i mediambientals. Consisteix en una alimentació que respecta en tot moment la natura i que vol evitar el sofriment dels animals. Per això no conté aliments d’origen animal, ni processats o refinats.
Raw Food productes cuinaEs coneix també amb el nom de cuina crudivegana o cuina viva i promou els aliments en estat natural, és a dir, crus, preservant els seus nutrients i l’estructura molecular dels seus components. Aquesta tendència nascuda a Nova York, planteja tot un menú que arriba cru al comensal. S’utilitzen tècniques culinàries que no s’aplica cap foc, per tal d’evitar que la calor malmeti les propietats i els components dels productes, com els enzims, la proteïna o les vitamines. Algunes d’aquestes tècniques són marinats, escabetx, etc. Es tracta de no aplicar una calor de més de 45º C. Així el producte es deshidrata de manera natural.
Quins productes entren dintre de la dieta del Raw Food? Cereals, fruites, verdures, algues, fruits secs, germinats i els seus derivats. Comparteixen que són totalment orgànics, crus i es poden consumir en el seu estat natural, tal i com es troben al camp. Per això, els defensors del Raw Food posen sobre la taula la relació que el menjar i la naturalesa estan connectats, fet que ens aporta una dieta sostenible i sana. Bones opcions per combinar tots aquests ingredients són preparar tàrtars, amanides, caldos, cebiches, rotllets, cremes, liquats i sobretot postres.
Els seus beneficis són múltiples: Els sabors dels plats són purs i frescos. Proporciona una depuració sana, evitant problemes de sobrepès i malalties relacionades com el colesterol, la diabetis B o problemes digestius. Augmenta l’energia, enforteix el sistema immunitari i augmenta el nivell de concentració. Evita l’envelliment, ja que és ric en antioxidants i enzims.
Productes Raw Food_cuina
Tot i així, també cal comentar els perills. Un d’ells és que s’ha de vigilar la ingesta de calories i de proteïna, ja que és poc abundant en aquest tipus de dieta. També cal netejar molt bé els ingredients i comprar els productes a botigues ecològiques, cosa que augmenta el preu de la bossa de la compra.
Raw Food_platCada vegada més restaurants aposten pel Raw Food. Permet jugar amb diferents textures i ofereix un sabor inalterat i autèntic. El handicap consisteix en tots aquells comensals que desconeixen i miren amb recel tot el que sembli vagà o vegetarià, com el tofu, el seitan o el tempeh, així com noves verdures com el kale. I sembla que la cosa no va malament, ja que cada vegada obren més restaurants vegans i vegetarians que incorporen a les seves cartes receptes Raw Food. És una moda que ha vingut per quedar-se.