El passat dimecres, 21 de gener, l’Acadèmic, President Joan Ras va organitzar un sopar com a brigadier al Restaurant Capritx de Terrassa del xef Artur Martínez. Evolució de la fonda que en 1952 van obrir els avis del jove xef, al barri de Poble Nou de Terrassa, portada amb la màxima humilitat, demostrada amb el fet que en 2001 era simplement un bar de barri, de tapes i entrepans. Mes tard al octubre del 2002 s’inaugurà El Capritx.

El restaurant Capritx amb només 5 taules, i una capacitat per 14 comensals, representa un temple gastronòmic exclusiu que es diferencia per la calidesa i proximitat del seu servei, gràcies en gran part a la labor de la seva dona Sonia. La seva personalíssima cuina creativa es basa en la utilització de productes de temporada, proximitat, autòctons, ecològics o de producció pròpia. El seu objectiu: dignificar aliments quotidians, portant-los a extrems i rendiments insospitats. És una experiència per gaudir en taules petites, de 2 o de 4 comensals (màxim 5).

Artur va ser guanyador del XIII Concurs de Joves Cuiners de Catalunya en 1999, amb tan sols 22 anys. També va ser nominat a Cuiner de l’Any en 2009 pel Fórum Gastronòmic de Girona i el Periòdic de Catalunya. El 2010 ha estat guardonat amb un estrella Michelin i  al 2014 amb un sol de la Guia REPSOL. Activista dels atributs gastronòmics de la seva comarca, el Vallés Occidental, emprèn constantment campanyes populars per divulgar-les.

Per aquell vespre de fred del mes de gener l’Artur ens va oferir un menú degustació lleuger, net i franc buscan el reconeixement de cada ingredient i la percepció harmònica o inesperada de la seva suma.

Pa tradicional amb oli L’Oblit 100% Becaruda

 Coca fina de sardina

 Galeta d’arròs Venere, brandada de bonítol i piparra

 Brandada agra amb torró de sèsam àcid i anet

 Carpaccio de presa ibèrica crocant

 Mazamorra de mongetes del Ganxet i sableé de llardons

 Brou de gingebre, anguila fumada i herbes

 Macarrons amb xoriço i orenga

 Tallarines de calamar al pil-pil

 Arròs de gallina amb llimona i comí

 Pop a l’americana amb tubercles i menta

 Terrina de coll de xai amb llavors de carbassa i fonoll

 Brioix de Menjar Blanc amb Amaretto Sour

 Polpa de xirivia a la vainilla amb iogurt

Crema de caramel amb té negre, regalèssia i torró salat

 Malgrat de la llargària d’aquest àpat, el temps de servei va ser molt correcte i val a dir que va ser una demostració palpable de la solvència d’aquest cuiner, doncs totes les combinacions dels plats tenen gran sentit, eren adequades, amb gran força, fent en tot moment les delícies dels comensals.

En quant als vins, l’
Artur es un gran amant dels productes naturals i dels projectes personals, així vàrem tastar:
       1.- Vi blanc “Martialis”, 2013, vi de la finca de Can Morral del Molì, Ullastrell, Vallès Occidental, mono varietal de Macabeo, amb criança, de una vinya de 60 anys de edat. Elabora’t per Artur Martínez i Rafa Blanco, 13º.
            Buquet original, amb molta personalitat, força agradable.
      2.- Vi negre, “Los Cipreses de Usaldón”, 2013, D.O. Alicante,  garnatxa peluda, elaborador Rafa Bernabé Navarro, sense sulfurós, 13º.
            Vi singular, marcant acidesa i una miqueta tèrbol.
      3.- Vi negre, “Les Tallades de Cal Nicolau, 2011, Montsant (Masroig), picapoll negre, viticultor Joan Asens, 14º.
           Rodó, agradable, bon pas de boca, molt equilibrat i força gustós.
 Josep Cases, Vicepresident