superaliments
Continuem endinsant-nos dins del món dels superaliments i descobrint els 5 grans grups que els componen. En aquest article parlem dels tres darrers: les algues, els superaliments verds i les herbes, i espècies.
Les algues són molt riques en iode i en calci. Destaquen com a aliment ideal per purgar i regular el sistema sanguini perquè pot eliminar compostos tòxics. Països com Japó les tenen ben integrades en la seva dieta i cada vegada se’n veuen més en les nostres terres. Les algues nori, wakame i kombu les trobem fins i tot en els restaurants més prestigiosos del nostre país.
Una gran alga per desintoxicar l’organisme és l’alga clorel·la, que afavoreix l’eliminació de metalls pesants i ajuda a depurar. En ser rica en zinc també va molt bé per la pell.
Algues
Els superaliments verds són vegetals molt nutritius. El seu pigment verd, ric en clorofil·la, aporta propietats depuratives i oxigenadores per la sang. Ajuda a fer que les cèl·lules del cos absorbeixen més fàcilment les vitamines i minerals, així com els bacteris saludables, que reconstrueixen els teixits musculars. Dins d’aquest grup trobem tota mena de germinats i brots, vegetals amb fulla verda i micro algues. Podem trobar molts aliments comuns com l’enciam, els espinacs, les endívies i les cols de Brussel·les. També la famosa col kale, que últimament s’ha posat molt de moda. La millor manera de menjar-los aprofitant tots els seus nutrients és servir-los crus, sense aplicar cops de calor en amanides i acompanyaments.
kale
Ens centrem en un d’ells, el germinat del blat. És una font de minerals com el calci, el potassi, el magnesi, el sofre, el silici i el zinc, entre altres. A part de les vitamines que conté, el magnesi aporta propietats que ajuden a recuperar-se de problemes musculars i a combatre l’ansietat.
Per últim, tenim el grup d’herbes i espècies. Representen l’herència del llegat de la medicina natural i dels remeis casolans. El seu benefici per la salut més destacat és el seu poder antiinflamatori.
GingebreEns fascinen tres productes cada vegada més consumits al nostre país. Dos d’ells provenen de terres asiàtiques. El primer és el gingebre. Redueix la sensació de nàusees i mareig. Conté propietats antivirals que el fan un bon remei contra mals de coll o grips, i el millor és prendre’l amb una infusió o un suc. Els japonesos també l’utilitzen entre plat i plat, per deixar la boca neta de sabors. El segon és el te matcha, un te japonès amb fulles verdes que es molen. Té més propietats beneficioses que la resta de tes, ja que se’n consumeix la fulla sencera i aporta més nutrients. Destaca per ser un antioxidant que ajuda a disminuir el risc de colesterol i malalties hepàtiques. Al Japó s’utilitza molt en la famosa cerimònia del te. El tercer aliment és molt conegut: l’Àloe. Se’l coneix sobretot pel seu efecte cicatritzant però el que la gent no sap és que també es pot ingerir la gelatina transparent que té dins les fulles i fer-ne un batut o suc. Ajuda a regularitzar els nivells de sucre a la sang en diabetis de tipus B i reduir inflamacions al tracte digestiu.