Reproduïm a continuació l’article del president de l’ACGN, Carles Vilarrubí, publicat a La Vanguardia dimecres 9 de novembre de 2016 en ocasió de l’homenatge a Néstor Luján:

Nèstor Luján, un clàssic del periodisme i la literatura gastronòmica, va ser fundador i primer president de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia (ACG), entitat que m’honoro de presidir des del 6 de juny darrer. L’any passat va fer vint anys de la mort del personatge que va marcar el cànon de la gastronomia contemporània, i els acadèmics i amics recordem la seva figura en una sèrie d’actes que destaquen el saber i la passió d’aquell humanista que continua sent el referent i la inspiració d’aquesta nova etapa de la nostra institució. Luján va ser essencial en la recuperació, la recerca i la divulgació de la cuina del nostre país, sempre mirant endavant per connectar la tradició amb la modernitat. Sempre elevant la cuina i el menjar a categoria d’art escrit i a plaer de conversa de sobretaula entre amics.

Igual com en Nèstor, nosaltres mirem cap al futur, recollim el seu llegat i volem avançar consolidant l’Acadèmia per fer-la més útil a la societat actual d’acord amb els nous temps que vivim. Més útil significa més oberta i amb més capacitat de transformar i vertebrar tots els actors que es mouen al voltant de l’univers de la gastronomia i la nutrició. Volem sumar i generar talents per contribuir a mantenir l’excel·lència d’un àmbit molt important de la nostra cultura i també de la nostra economia. Per aquesta raó, l’ACGN forma part de la iniciativa Catalunya Regió Europea de la Gastronomia.
En el nou horitzó de l’ACGN hi ha tres línies de futur, tres dimensions complementàries que donen sentit a la nostra feina. En primer lloc, volem ser una plataforma difusora i generadora de coneixement i de debat. La primera referència del sector i dels professionals i amants de la gastronomia. I vehicular experiències i propostes diverses, perquè ni volem ni podem ser aliens a la nostra societat del coneixement. En segon lloc, volem intensificar el desenvolupament institucional i la professionalització de la nostra entitat, en la línia encetada d’augmentar la projecció dels Premis Nacionals de Gastronomia, i donar més relleu i ressò a l’entrada de nous acadèmics. I, en tercer lloc, volem apropar i fer útil casa nostra, i animar la producció de continguts d’alt valor afegit que responguin a criteris de proximitat, qualitat i aplicació pràctica. Tot això, destinat sempre als diversos operadors del món gastronòmic català, amb una visió interdisciplinària i creadora.
Com un fil que relliga totes les nostres activitats, hi ha també la responsabilitat d’incidir en els aspectes nutricionals de la gastronomia catalana. Explicarem també que menjar bé és la base d’una vida saludable, trencant tòpics i malentesos.
El nostre desig i vocació és dur a terme aquest projecte sense oblidar que la gastronomia és una festa i una celebració de la vida i dels sentits, com bé practicava i ens va ensenyar el mestre Luján. Aquesta mirada lúdica i epicúria de l’existència farà que la nostra feina flueixi fàcilment, de manera constructiva, col·laborant i convivint amb altres entitats i col·lectius del sector. Som companys de viatge de molta gent i no volem competir, sinó establir connexions i complicitats en benefici del nostre patrimoni cultural i gastronòmic.

La nova aventura és apassionant. Desitgem construir una Acadèmia al servei del país, clarament independent i amb una relació lliure i directa amb les altres acadèmies gastronòmiques del món. Creiem que és la millor manera d’honorar el llegat extraordinari de Nèstor Luján. I tal i com ell sempre deia a l’hora de brindar: Per l’amor i la llibertat.

Carles Vilarrubí

Una Acadèmia més útil a la societat

Brindis durant el dinar d’homenatge a Néstor Luján