El passat 9 de març de 2023, l’Acadèmia va visitar La Cova de Sant Ignasi de Manresa, i va celebrar un dinar pedagògic per conèixer un batec de la història de l’Escola d’Hoteleria Joviat.

Arribant a Manresa des de Barcelona per la carretera que voreja el riu Cardener i en un balcó amb vistes a la muntanya de Montserrat, es veu assentada la Cova de Sant Ignasi; una de les icones de la ciutat.

La Cova és un conjunt monumental de gran valor històric, cultural i artístic, un indret de pelegrinatge i culte i un centre internacional d’Espiritualitat que rep visitants procedents d’arreu del món. Aquí dins, en un petit racó de pedra natural, neix la història de Sant Ignasi de Loiola i la fundació de la Companyia de Jesús, l’orde dels Jesuïtes.

Després d’alimentar-nos amb l’art i amb les explicacions que ens va servir en David Guindulain, superior de la Comunitat de Jesuïtes de La Cova, ens vam dirigir a l’Escola d’Hoteleria Joviat.

L’Escola d’Hoteleria va ser fundada l’any 1988 per Josep Vilaseca Atset, pare del Jordi, actual president de la Fundació Joviat i membre de l’Acadèmia. El fundador era un enamorat del món de l’educació que va creure en aquesta recepta d’èxit a la ciutat industrial de Manresa, testimoni d’excepció d’un territori de riquesa natural i geogràfica.

Vam tenir el plaer de visitar les seves cuines i sales, on descobríem el brou de la seva història farcida de passió des dels seus orígens. Vàrem conèixer el projecte educatiu, que va de les Arrels a la Comunitat, i vam gaudir d’un menú pedagògic preparat i servit per l’alumnat, amb el qual vam degustar la tradició, l’expressió i la visió d’una cuina senzilla i elaborada, respectuosa i agosarada, prudent i atrevida. Una proposta maridada amb els caldos de la nostra terra, que van omplir les copes de proximitat, amistat i amor a l’ofici.

Descarrega el PDF del programa