Articles dels Acadèmics

ENOTECA, PACO PEREZ I MAURO, MARIANO GARCIA

Per desembre 11, 2014febrer 18th, 2021Sense comentaris

El passat dia 4 de desembre la Vilaviniteca va organitzar un tast vertical de vins al Restaurant Enoteca situat al Hotel Arts de la nostre ciutat.

Els vins provenien de dos cellers i vam tastar quatre anyades 2003, 2005, 2009 i 2011.
El primer celler va ser MAURO, fundat al 1978, propietat d’en Mariano Garcia, famós enòleg, que va treballar molts anys a Vega Sicilia. Tenen 80 Has. de vinyes i una producció total de 300.000 ampolles, pertanyent ala D.O. Castilla y León.
Vam tastar el seu vi TERREUS, la gama mes alta, costant cada ampolla 80€ al mercat. Procedeix d’una sola vinya de 4Has., anomenada “Cueva Baja” i bàsicament la varietat es “tinto fino”.
El segon celler va ser AALTO, fundat al 1999, propietat d’en Mariano Garcia i Javier Zaccagnini, tenen 110 Has. de vinyes i una producció total de 200.000 ampolles, pertanyent ala D.O. Ribera de Duero.
Vam tastar el seu vi AALTO PS, la gama mes alta, costant cada ampolla uns 60€ al mercat, es “tinto fino” i procedeix de la selecció dels millores vins de las diferents vinyes del celler.
 

El mateix temps es va oferir un sopar meravellós elaborat pel excepcional Xef Paco Perez, destacant:
-Un plat de “Cococha, tuétano y borrajas”, va ser molt delicat amb un tacte a la boca excepcional.

-“Huevo de pato, tierra y angulas”, el ou es va presentar dins d’un petit receptacle cobert d’angules que al trencar-lo, formava unes sensacions sublims al barrejar rovell i angules.

-“Pichón al momento en su entorno de otoño” amb una cocció perfecta, molt gustós, cassant de meravella amb la potent estructura dels vins tastats.
Els vins molt similars, salvant petits matisos, en definitiva estan elaborats pel mateix tècnic, en Mariano Garcia.
Son vins amb alta estructura tànica, raïm molt madur i concentrat, llarga criança amb roure francès, torrat mig i llarga maceració al fermentar. Això fa que necessiti temps per tornar-se mans i agradar mes, això ho vam comprovar al tastar-los.
El 2011 estava molt potent i cal esperar temps. Aquestes sensacions es van suavitzar a mida que tastàvem anyades mes velles, fins arribar al 2003 que estava rodó i a punt per agradar plàcidament.

LA CONCLUSIÓ es que son vins d’alta expressió amb una graduació d’uns 14,5º de alcohol, vins que agraden als paladars contundents i buscadors de sensacions fortes.
Amb realitat s’aparten una mica de la tendència internacional actual, a on es busca que cada dia el consumidor pugui veure, vins d’alta gama, en quan surtin del celler, amb sensacions suaus. Això s’aconsegueix, seguin sempre uns paràmetres d’alta qualitat, però amb extraccions inferiors, es a dir redueixen el temps de la maceració i la presencia de les pells del raïm al fermentar, per restar tenacitat al vi, es a dir que tinguin menys càrrega fenòlica.
En definitiva, va ser una grata experiència, compartir alta cuina i bons vins, acompanyats pels comentaris i les explicacions tant interessants dels autors del vins Mariano Garcia, Javier Zaccagnini i el Chef Paco Perez.
MOLTES GRACIES a Vilaviniteca i al seu esplèndid equip humà.
MOLTES GRACIES al Paco Perez i a tot al seu experimentat equip.
Josep Casas, Vicepresident.